Tužitelj ICC-a: Turobni povod uhidbenog naloga za Putina

20.03.2023.

16:34

Autor: M.M./Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Sergei Karpukhin / via Reuters

Međunarodni kazneni sud (ICC) morao je poduzeti akciju protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i radi se o jednom turobnom povodu, a ne trenutku za tapšanje po ramenu, rekao je u ponedjeljak glavni tužitelj ICC-a Karim Khan.

ICC je u petak izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Moskva odbacuje te optužbe, a uhidbeni nalog ICC-a smatra neprihvatljivim, ali i besmislenim, podsjećajući da Rusija nije stranka Rimskog statuta, kao i mnoge druge države, te ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima međutim nisu SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran kao ni Indija koja je u rujnu domaćin susreta G20 na kojem se očekuje i ruski predsjednik.

- Ovo nije trenutak za trijumfalizam i tapšanje po ramenu, rekao je Khan. Zaista se radi o vrlo tužnom i turobnom povodu što su suci ICC-a, ili bilo kojeg drugog suda, osjetili da je nužno, prvi put ikada, izdati uhidbene naloge protiv čelnika i visokog državnog dužnosnika stalne članice Vijeća sigirnosti UN-a, dodao je Khan.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju u sklopu humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju ruske obitelji, da ih smještaju u kampove i sirotišta, daju im ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

- Ja kažem, vratite djecu, ponovno ujedinite djecu. Ako ima imalo istine u tvrdnjama da je to za dobrobit djece, vratite ih u zemlju porijekla, umjesto da im dajete stranu putovnicu, rekao je Khan.

Glavni ukrajinski tužitelj Andrij Kostin je rekao da je njegov ured pokrenuo istrage o više od 72.000 incidenata vezanih uz navodne ratne zločine te da će uskoro potpisati sporazum o uspostavi ureda ICC-a u Ukrajini.

Velika Britanija obećala je 1,22 milijuna dolara za rad Suda ove godine te također očekuje da će ICC financijski poduprijeti i ostale zemlje.

Novac će biti namijenjen istragama o navodnim ratnim zločinima te za potporu žrtvama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!