09:20 / 22.01.2020.

Autor: T.D./Hina

Tužitelji opisali bivšeg holivudskog filmskog producenta kao silovatelja

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Foto: - / REUTERS

Bude li Weistein osuđen za najozbiljniju optužbu, predatorski seksualni napad, čeka ga život u zatvoru.
Američki tužitelji počeli su u srijedu iznositi uvodne riječi optužbe u slučaju silovanja protiv Harveya Weinsteina, nekoć moćnog holivudskog filmskog producenta.

Uvodne riječi tužitelji su iznijeli pred porotom od 7 muškaraca i 5 žena u sudnici na Manhattanu.

- Čovjek koji ovdje sjedi nije bio samo holivudski moćnik, bio je silovatelj, rekla je zamjenica državnog odvjetnika Meghan Hast u uvodnoj riječi te dodala da su žene o svojim traumama šutjele godinama i da su se osjećale male i beznačajne u odnosu na holivudskog moćnika kakav je postao Harvey Weistein.

Sudac James Burke rekao je potencijalnim članovima porote prošli tjedan da moraju o Weinstenovu slučaju odlučivati na temelju dokaza, a ne učiniti suđenje "referendumom za pokret #MeToo".

Podsjetimo, od 2017. više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualna nedjela, što je pokrenulo pokret #MeToo u kojemu žene iznose javne optužbe protiv moćnih ljudi u poslovnom svijetu, te svijetu zabave i politike.

Dvije glavne optužbe u Weinsteinovu slučaju iznijele su bivša pomoćnica producenta Mimi Haleyi, koja je javno rekla da ju je Weinstein prisilio na oralni seks u svojem domu na Manhattanu 2006., te neimenovana žena koja tvrdi da ju je Weinstein silovao 2013.

Tužitelji nadalje Weinsteina optužuju da je silovao još jednu ženu, glumicu Annabellu Sciorra, 1990-ih. Premda je ta optužba prestara da ga se tereti za zasebno nedjelo, bit će iznesena kao pomoć u uspostavi uzorka Weinsteinova ponašanja u sklopu slučaja u kojemu mu se sudi za predatorski seksualni napad.

Sudski dokumenti pokazuju da bi tužitelji mogli pozvati još tri žene, koje nisu spomenute u tužbama, da pojačaju njihove argumente.

Slična pravna strategija pomogla je pensilvanijskim tužiteljima da osude komičara Billa Cosbyja 2018. za seksualno napastvovanje zaposlenice Sveučilišta Temple.

Donna Rotunno, glavna Weinsteinova odvjetnica, rekla je za Reuters ranije ovaj mjesec da će obrana pokazati elektroničku poštu u kojoj žene koje su optužile Weinsteina održavaju prijateljske odnose s njim nakon navodna napada.

"Nisam kriv za napastovanje"

Očekuje se da će tužitelji prikazati Weinsteina kao serijskog predatora koji je zloupotrijebio svoju moć, a da će obrana nastojati  pokazati da je ponašanje tužiteljica kontradiktorno onome kako bi žrtve reagirale na napad.

Pravni stručnjaci rekli su da bi Weinsteinovi odvjetnici mogli pokušati pokazati kako su se tužiteljice suglasno upustile u seksualne odnose radi probitka u svijetu zabave.

Weinstein (67) se izjasnio da nije kriv po optužbi za napastovanje dviju žena.

Weinstein, koji je izmijenio neovisnu filmsku industriju kritički hvaljenim filmovima poput "Engleskog pacijenta" i "Zaljubljenog Šekspira", osporio je optužbe i rekao da su seksualni susreti bili s pristankom.

Za osudu porota mora biti jednoglasna

Suđenje je počelo 6. siječnja i moglo bi trajati još šest tjedana.

Bude li Weistein osuđen za najozbiljniju optužbu, predatorski seksualni napad, čeka ga život u zatvoru. Za osudu je potrebno da porota bude jednoglasna.

Bez obzira na ishod, Weinsteina čekaju dodatne tužbe u Kaliforniji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!