Tužiteljstvo će tražiti teške kazne za policajce odgovorne za smrt Georgea Floyda

30.08.2020.

07:14

Autor: Hina/HRT

Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Ubojstvo Georgea Floyda, čije snimke su obišle svijet, pokrenule su desetljećima neviđene prosvjede u Sjedinjenim Državama.
Američki tužitelji namjeravaju tražiti duge kazne za policajce odgovorne za smrt Georgea Floyda u Minneapolisu zbog "pretjerane okrutnosti i osjetljivog" statusa žrtve u trenutku uhićenja.

Amerika se oprostila od Georgea Floyda

Navodeći otežavajuće okolnosti, tužitelji će tražiti veće kazne od zakonski preporučenih za četvoricu agenata uključenih u ubojstvo Georgea Floyda, prema dokumentima poslanim na sud u petak, dok je proces predviđen za ožujak 2021.

- Policajci su zlorabili položaj vlasti, a bivši agent Derek Chauvin je pokazao krajnju okrutnost korištenjem nepotrebne sile pred brojnim svjedocima, među kojima i djecom - naglasio je tužitelj Keith Ellison.

Bivši policajac Chauvin (44) optužen je za ubojstvo jer je ugušio Afroamerikanca Floyda dok je klečao gotovo devet minuta na njegovu vratu, 25. svibnja ove godine u Minneapolisu. Njegova trojica kolega Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao su optuženi za suučesništvo u ubojstvu.

- Žrtva George Floyd bio je u posebno osjetljivom položaju, iza leđa lisicama svezanih ruku, pritisnut na tlo - naglašava se u optužnici i podsjeća da je "Floyd jasno i opetovano govorio agentima da više ne može disati".

Ubojstvo Georgea Floyda, čije snimke su obišle svijet, pokrenule su desetljećima neviđene prosvjede u Sjedinjenim Državama.

Deseci tisuća prosvjednika su mu u petak odali počast u Washingtonu tijekom velikog mimohoda protiv rasizma i policijskog nasilja, 57 godina nakon znamenitog govora Martina Luthera Kinga. Tužitelji nisu precizirali trajanje zatvorskih kazni koje namjeravaju tražiti, ali u državi Minnesoti je maksimalna kazna za ubojstvo 40 godina zatvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!