14:14 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Tužiteljstvo traži 20 godina zatvora za Abdeslama i Ayarija

-

-

Foto: - / -

Abdeslamu je danas počeo proces u Belgiji za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja iz ožujka 2016.
Dvadeset godina zatvora zatražilo je belgijsko tužiteljstvo u Bruxellesu za Salaha Abdeslama i za Sofianea Ayarija koji mu je pomagao u bijegu i koji je, kao i on, optužen za pucnjavu na policiju u ožujku 2016., uz zahtjev da moraju odslužiti dvije trećine kazne.

To je najveća moguća kazna predviđena za pokušaj ubojstva policajaca, rekla je predstavnica saveznog tužiteljstva Kathleen Grosjean. Na francuske i belgijske istražitelje je otvorena vatra tijekom rutinske pretrage stana u bruxelleskoj četvrti 15. ožujka 2016. Tri policajca su ranjena, a alžirski džihadist Mohamed Belkaid je ubijen u pucnjavi koja je trebala omogućiti bijeg Salaha Abdeslama i Sofianea Ayarija.

Abdeslam se pred belgijskim sudom brani šutnjom

Salah Abdeslam, ključni osumnjičeni za pariške napade 2015., odbio je odgovoriti na pitanja suca pred sudom u Belgiji gdje mu se sudi za napad iz 2016., rekavši da njegova šutnja ne znači da je zločinac. Abdeslamu je danas počeo proces u Belgiji za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja iz ožujka 2016. Sudac mu je rekao da ustane i kaže svoje ime.

Dvadesetosmogodišnjak, u prvom pojavljivanju u javnosti, sjedio je i nije odgovorio. "Ne želim odgovoriti ni na jedno pitanje. Ali moja šutnja ne čini od mene zločinca, to je moja obrana", rekao je sudu. Zatim je govorio o svojoj vjeri, islamu. "Ono što zaključujem to je da se muslimane tretira na najgori mogući način". Kod njih, kako je rekao, ne postoji presumpcija nevinosti. "Ne bojim vas se, ne bojim se vaših saveznika, vaših suradnika, vjerujem u Alaha i to je sve, nemam ništa više za dodati", rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!