TVCG: Tajni ugovori crnogorskog predsjednika Đukanovića u aferi "Pandora Papers"

04.10.2021.

02:10

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / SHUTTERSTOCK

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz više zemalja, navodi se u globalnoj istrazi o offshore poslovima koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), a objavila je TV CG. Riječ je o istrazi koja je utvrdila da su brojni čelnici i poznate osobe skrivali imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, ističe ICIJ. 

Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 offshore agencija, a jedna od njih je ALCOGAL, vodeći advokatski ured u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su, kako navodi crnogorska nevladina organizacija MANS, vođeni poslovi obitelji Đukanović, objavljeno je u dnevniku TV CG.

Da se radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu, precizira MANS, pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom sklapanja ugovora: diplomatska putovnica Mila Đukanovića i račun za vodu s njegove adrese u Podgorici, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Đukanovićev sin Blažo dostavio je kopiju osobne iskaznice i račun za iznajmljivanje stana u Londonu. U dokumentima do kojih je došao MANS piše da su Đukanovići sklopili ugovore zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja.

Đukanović: Ovo je još jedna od predstava za javnost nevladine organizacije MANS

Najnovija predstava za javnost nevladine organizacije MANS, pod nazivom "Pandora papiri", samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove obitelji, na čemu Mans uzaludno radi godinama, priopćeno je večeras iz kabineta Mila Đukanovića. Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Pojašnjava se da je tijekom 2012., u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, Milo Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

Istraživanje MANS-a u objavama na Twitteru pozdravili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović te su pozvali tužiteljstvo da ispita navode o nelegalnim aktivnostima članova obitelji Đukanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!