20:29 / 04.02.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tvrtka plaća 7 milijarda dolara odštete za 270 mrtvih u nesreći u brazilskom rudniku

Brazilski novac

Brazilski novac

Foto: Joel Santana Joelfotos / Pixabay

Brazilski konglomerat Vale pristao je isplatiti više od 7 milijarda dolara odštete obiteljima žrtava katastrofe u rudniku u državi Minas Gerais u kojoj je prije dvije godine poginulo 270 ljudi.


Vlasti te države na jugoistoku Brazila navele su danas da je sporazum zaključen s jednom od vodećih svjetskih grupacija za vađenje željezne rude u vezi katastrofe 25. siječnja 2019. To je najveća nagodba o odšteti ikada postignuta u Latinskoj Americi.

Dodale su da je "vrijednost sporazuma odgovara samo procjeni i da se može povećati u slučaju potrebe". Puknućem brane za zadržavanje otpada iz rudnika oslobođeni su milijuni tona ostataka minerala koji su potopili 270 ljudi i cijelu regiju rudarske države, izazvavši i katastrofu za floru i faunu.

Ni nakon višemjesečnih potraga jedanaest tijela nikada nije pronađeno na golemom razorenom području grada Brumadinhoa sa 40.000 stanovnika. Vale će morati financirati dekontaminaciju rijeke Paraopeba i pošumljavanje poplavljenog područja autohtonim stablima i biljkama kloniranim u partnerstvu s lokalnim sveučilištem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!