07:58 / 11.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Twitter obrisao objavu kineskog veleposlanstva o 'emancipaciji' Ujgurki

Gerd Altmann/Pixabay

Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Njemački sinolog Adrian Zenz usvrdio je u izvješću, objavljenom prošle godine, da je Peking mnoge pripadnice ujgurske manjine prisilio na sterilizaciju.
Twitter je obrisao objavu kineskog veleposlanstva u SAD-u u kojoj se tvrdi da je Peking potaknuo 'emancipaciju' pripadnica ujgurske manjine u pokrajini Xinjiang, objavili su britanski mediji.

Tvit kineskog veleposlanstva sadržavao je link na članak državnih medija u kojem se tvrdi da Ujgurke zahvaljujući mjerama suzbijanja navodnog vjerskog ekstremizma više nisu "strojevi za rađanje djece", izvijestio je BBC.

Ujguri su većinom muslimanska manjina koja živi u pokrajini Xinjiang na sjeverozapadu Kine.Veleposlanstvo je u tvitu, objavljenom u četvrtak, tvrdilo i da su pripadnice ujgurske manjine zahvaljujući promociji reproduktivnog zdravlja samosvjesnije i manje ovisne o muškarcima. Prošlog vikenda objavu je zamijenila poruka Twittera da se njome krše propisi platforme, bez dodatnih pojedinosti.

Njemački sinolog Adrian Zenz usvrdio je u izvješću, objavljenom lani, da je Peking mnoge pripadnice ujgurske manjine prisilio na sterilizaciju odnosno na ugradnju intrauterinih uložaka kako bi kontrolirao brojnost te populacije. Kina to opovrgava.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian optužio je medije da "proizvode lažne informacije o pitanjima vezanim za Xinjiang".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!