Twitter označio BBC i NPR kao medije koje 'financira vlast'

10.04.2023.

10:12

Autor: HRT/D.M.

Twitter, ilustracija

Twitter, ilustracija

Foto: Sattalat Phukkum / Shutterstock

Twitter je američki Nacionalni javni radio NPR i britanski BBC označio kao medije koje "financira vlast", nakon što je NPR prvo označen kao "medij povezan s državom" što sugerira pomanjkanje neovisnosti uređivačke politike.

Promjena u načinu na koji Twitter označava NPR sa sjedištem u Washingtonu dogodila se tiho u subotu navečer i uslijedila je nakon što se mreža žalila da je izraz "povezan s državom" omalovažavajući i netočan pa je Twitter promijenio oznaku u "financira ga vlast".

Twitter je prošlog tjedna označio NPR na isti način kao kineske i ruske platforme pod kontrolom vlasti tih država.

U znak prosvjeda, NPR je prestao tvitati


Glavni profil NPR-a na Twitteru s više od 8,8 milijuna pratitelja, pozvao je korisnike da ih "pronađu na drugim mjestima gdje čitate vijesti". Izvršni direktor NPR-a John Lansing rekao je da je odluka Twittera "neprihvatljiva". NPR, jedna od najuglednijih američkih novinskih kuća, rekla je AFP-u da manje od jedan posto operativnog proračuna dolazi iz saveznih izvora.


Profil NPR-a

Profil NPR-a

Foto: Twitter / printscreen

Twitter je tu novu oznaku dao i BBC-ju koji se obratio Twitteru za objašnjenje, pišu mediji. BBC je neovisan i uvijek je bio. Financira nas britanska javnost putem pretplate, priopćio je britanski medij. Pretplata, čiji iznos određuje vlada, plaća se 159 funti godišnje. 

Profil BBC-ja na Twitteru s 2,2 milijuna pratitelja dobio je oznaku, dok se popularniji profili povezani s udarnim vijestima i sportskim izdanjima korporacije trenutačno ne opisuju na taj način. Isti je slučaj i s drugim računima NPR-a poput glazbenog.

Profil BBC-ja

Profil BBC-ja

Foto: Twitter / printscreen

Vlasnik Twittera Elon Musk opisao je BBC kao jednu od "najmanje pristranih" organizacija nakon što se televizijska kuća usprotivila tome da je označena kao "medij koji financira vlada".

- Trebao bih napomenuti da pratim BBC news na Twitteru jer mislim da su među najmanje pristranima, rekao je Musk.

U slučaju NPR-a Musk je napisao da je načelo Twittera naprosto "pravičan i jednak pristup", pa "ako ne-američke račune označimo kao vladine, onda bismo trebali učiniti isto za američke, ali zvuči kao da to ovdje možda nije točno".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!