Twitter uklonio oznaku o državnom financiranju medija poput NPR-a

21.04.2023.

11:28

Autor: Hina/HRT/A.V.

Twitter

Twitter

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Twitter je uklonio oznake o državnom financiranju ili povezanošću s državom s računa raznim medijskih organizacija u petak, piše Reuters.

Twitter je uklonio oznaku medij koji "financira vlada" s računa američkog Nacionalnog javnog radija (National Public Radio - NPR), BBC-a i kanadskog CBC-a.

Uklonjena je i oznaka "medij povezan s kineskom državom" s računa kineske novinske agencije Xinhua i računa novinara koji rade za takve medije.

Prvi su od 2020. spomenutu oznaku dobili računi kineskih državnih medija i njihovih urednika te nekih ključnih vladinih dužnosnika, a mediji poput NPR-a i CBC-a dobili su oznaku tek ranije ovog mjeseca.

Zbog toga su NPR i CBC prestali objavljivati na svojim Twitter računima, argumentirajući da dodijeljena oznaka ne opisuje točno njihov status. 

U prošlotjednom intervjuu za BBC, milijarder, vlasnik Twittera Elon Musk rekao je da Twitter pokušava biti "precizan" te da razmatra mogućnost promjene oznake.

- Naš cilj je jednostavno biti što istinitiji i točniji. Prilagođavamo oznaku u 'javno financiran' (medij), što je nešto čemu se teško usprotiviti, kazao je Musk.

Twitter, NPR, CBC i BBC nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar o uklanjanju oznake.

Twitter je u četvrtak također uklonio plavu kvačicu s profila tisuća ljudi, uključujući slavne osobe, novinare i istaknute političare poput Hillary Clinton.

Među onima koji su izgubili svoje značke su i bivši američki predsjednik Donald Trump, suosnivač Microsofta Bill Gates i zvijezda reality TV programa Kim Kardashian.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!