15:27 / 02.04.2020.

Autor: HRT

Twitter uklonio srpske, egipatske i saudijske račune s vladinom propagandom

Free-Photos/Pixabay

Free-Photos/Pixabay

Foto: - / -

Twitter je uklonio račune jer su kršili politiku platforme te su ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu.
Twitter je uklonio tisuće računa iz Srbije, Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog djelovanja prema vladinim direktivama ili promoviranja provladinog sadržaja.

Twitter i ostale društvene mreže pod pritiskom su uklanjanja svih dezinformacija i govora mržnje sa svojih platformi, dok su pod povećalom i zbog recentne pandemije koronavirusa, koja se također zloupotrebljava.

Twitter je uklonio račune jer su kršili politiku platforme te su ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu. Među njima je ukupno 8558 računa koji su promovirali srpsku vladajuću stranku i njezinog čelnika Aleksandra Vučića.

Uklonjen je 2541 račun koji se veže uz egipatske novine El Fagr zbog stvaranja lažnih računa koji su generirali poruke koje su kritizirale Iran, Katar i Tursku.

Tvrtka je uklonila 3104 lažnih računa koji su napravljeni pod jednom IP adresom u Hondurasu, i to od strane vladinog službenika, u svrhu dijeljenja predsjedničkog sadržaja.

Istraga koja je uslijedila nakon izvješća istraživačke web stranice Bellingcat rezultirala je uklanjanjem 795 lažnih računa povezanih s indonezijskom informacijskom operacijom koja je ciljala pokret za neovisnost provincije Zapadne Papue.

Twitter je također uklonio i 5350 računa povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su operirali iz Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji je sadržaj hvalio saudijsko vodstvo no kritizirao Katar i turske operacije u Jemenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!