14:24 / 03.02.2020.

Autor: I.D./HINA

Tzv. Islamska država preuzela odgovornost za napad u Londonu

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: REUTERS/Toby Melville

Foto: - / REUTERS

Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja, stoji u priopćenju.
Tzv. Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad nožem u Londonu, priopćila je u ponedjeljak novinska agencija te skupine Amaq.

-
Johnson pooštrava zakon za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu

- Izvršitelj napada u četvrti Streatham u južnom Londonu je borac IS-a koji je odgovorio na naš poziv da se napadaju građani koalicijskih zemalja, stoji u priopćenju.

Sudesha Ammana policija je ustrijelila pošto je u nedjelju izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici. Bio je 2018. zatvoren zbog terorističkih aktivnosti i pušten nakon odsluženja polovine trogodišnje zatvorske kazne.

Amman je hvalio IS, raspačavao al Qaidine materijale na internetu i poticao svoju djevojku da roditeljima odrubi glavu. U vrijeme napada bio je pod nazorom britanskih službi.

Premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio taj osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora.

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

- U trenutku kada se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, Amman je imao 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti.

Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.

- Kada je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su da je skidao materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.

U prosincu 2017. Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku da je tzv. Islamska država tu da ostane.

Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skupine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje Al-Kaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se najradije raznio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!