10:20 / 10.12.2020.

Autor: Hina/HRT

U 2020. ubijena 42 novinara diljem svijeta

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Prema IFJ-u, najviše je novinara je ubijeno u Meksiku, njih 13 i ta se zemlja po četvrti put u pet godina našla na čelu neslavne ljestvice.
Diljem svijeta ubijena su 2020. godine 42 novinara i ostalih radnika u medijima, a više od 200 zatvoreno je zbog obavljanja svog posla, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ). Izvješće je obljevljeno uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prema IFJ-u, najviše je novinara je ubijeno u Meksiku, njih 13 i ta se zemlja po četvrti put u pet godina našla na čelu neslavne ljestvice. Pet novinara je ubijeno u Pakistanu, a u Afganistanu, Indiji i Iraku i Nigeriji po troje. Federacija novinara, koja okuplja 600.000 članova u 150 zemalja, također upozorava na veliki broj zatvorenih novinara, često bez ikakve optužnice.

- Ovi podaci bacaju svijetlo na teške zloupotrebe vlada koje nastoje izbjeći svako pozivanje na podnošenje računa javnosti te zatvaraju novinare i uskraćuju im zakonske postupke. Zapanjujući broj naših kolega u zatvorima otriježnjujući je podsjetnik na cijenu koju novinari diljem svijeta plaćaju za otkrivanje instine u javnom interesu, rekao je predsjednik IFJ-a Younes Mjahed.

Iako je broj poginulih i zatočenih novinara u silaznoj putanji, aktivisti za ljudska prava upozoravaju na nezainteresiranost za probleme s kojima se suočavaju novinari, uključujući smrtne opasnosti i stalne prijetnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!