12:16 / 15.12.2020.

Autor: V.K./Hina

U 2020. ubijeno 26 novinara diljem svijeta, rekordni broj zatvoren

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U 2020. godini ubijeno je 26 novinara i medijskih djelatnika, najviše u Meksiku, a rekordni broj je zatvoren, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i upozorio da vlade diljem svijeta guše medijske slobode.
U 2020. godini ubijeno je 26 novinara i medijskih djelatnika, najviše u Meksiku, a rekordni broj je zatvoren, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ) i upozorio da vlade diljem svijeta guše medijske slobode i šire dezinformacije u vrijeme pandemije bolesti COVID-19.

-
To je šokantno, kazao je izvršni direktor Joel Simon.

U izvješću na svojim mrežnim stranicama CPJ navodi da je pet novinara ubijeno u Meksiku u 2020. godini. Slijede Afganistan, Fiilpini i Sirija s po tri ubijena novinara u 2020. U Hondurasu i Iraku u 2020.  ubijena su po dva novinara, a po jedan u Barbadosu, Bangladešu, Indiji, Jemenu, Kolumbiji, Nigeriji, Paragvaju i Somaliji.

CPJ je izvijestio da je rekordni broj novinara, njih 274, završio u zatvorima u 2020., što je najveći broj otkako je 90-ih godina ta neprofitna orgnaizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama počela objavljivati izvješća.

- Taj val represije je oblik cenzure koji remeti protok informacija i hrani infodemiju, kaže Simon.

Najgori kršitelj medijskih sloboda drugu  godinu zaredom je Kina, kaže se u izvješću. U Kini je 47 novinara završilo iza rešetaka i vlasti su prošli tjedan zatvorile zaposlenika agencije Bloomberg pod sumnjom da ugrožava nacionalnu sigurnost.

Druge države s najviše zatvaranja novinara su Turska, Egipat i Saudijska Arabija.

U Bjelorusiji i Etiopiji, koje su ove godine poprišta masovnih prosvjeda i oružanih sukoba, također je naglo porastao broj novinara koji su završili u zatvoru.

U Sjedinjenim Državama nema podataka o novinarima koji su spremljeni iza rešetaka u vrijeme objave izvješća, no CPJ upozorava da je "dosad neviđen" broj od 110 novinara bio uhićen ili priveden tijekom godine.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa, kojoj u siječnju istječe mandat, snosi djelomice krivnju za pogoršanje medijskih sloboda u svijetu i to ne samo zato što je američki predsjednik pokazao manjak globalnog vodstva u ljudskim pravima već i zato što je jačao autoritarne režime u svijetu svojim neprijateljskim stavom prema medijima.

- Nova administracija izabranog američkog predsjednika Joea Bidena mora raditi kao dio globalne koalicije na tome da smanji broj zatvorenih novinara, poručio je Simon.

Međutim podaci iz godišnjeg izvješća CPJ-a manji su od onih kojima barata organizacija Reporteri bez granica (RSF) . RSF je u ponedjeljak objavio da se broj nezakonito pritvaranih novinara u cijelom svijetu zadržao  u 2020. na "povijesno visokoj" razini od gotovo četiristo. RSF je također upozorio da zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda.

U prosincu je 387 novinara, profesionalaca i amatera, još bilo iza rešetaka zbog obavljanja svog posla, a godinu prije bilo ih je 389, naveo je u svome izvješću RSF. Također je na prvo mjesto stavio Kinu,  koja je i dalje najveći zatvor za novinare u svijetu, sa 117 pritvorenih novinara, zatim Egipat (30), Saudijsku Arabiju (34), Vijetnam (28) i Siriju (27).

RSF je upozorio da je broj novinarki u pritvoru porastao za 35 posto: 42 su "trenutačno lišene slobode", a u 2019. bilo ih je 31, ističe se u izvješću. I RSF je upozorio na povezanost pandemije i gušenja sloboda.

Tako je Kina, gdje su se "kritike njezina upravljanja krizom uglavnom cenzurirale" na društvenim mrežama, pritvorila odvjetnicu i amatersku novinarku Zhang Zhan zbog toga što je početkom veljače na Twitteru i na YouTubeu objavila informacije o epidemiji u Wuhanu.

Premda nitko od novinara koji izvještavaju o COVID-u nije pritvoren u Latinskoj Americi, istočnoj Europi i središnjoj Aziji, stanje zabrinjava jer je pandemija ondje "savršen izgovor" za "jačanje pritiska" na novinare, upozorava RSF.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!