07:44 / 26.08.2018.

Autor: HRT

U 82. godini umro John McCain

-

-

Foto: - / -

U 82. godini umro je John McCain, ikona američke političke scene, ratni junak, buntovnik Republikanske stranke, senator kojeg su zbog hrabrosti i dubokih moralnih načela poštovali i prijatelji i protivnici.
U 82. godini umro je John McCain, ikona američke političke scene, ratni junak, buntovnik Republikanske stranke, senator kojeg su zbog hrabrosti i dubokih moralnih načela poštovali i prijatelji i protivnici.

Sin i unuk admirala rođen je u američkoj pomorskoj bazi u Panami. I sam je odabrao vojnu karijeru. Bio je jedan od najpoznatijih američkih ratnih zarobljenika: sin uglednog admirala u zatvoru u Vijetnamu proveo je pet i pol godina nakon što je srušen vojni zrakoplov kojim je upravljao. Odbio je pristati na razmjenu prije ostalih zarobljenika. U zatvoru su ga mučili, dvije godine proveo je u samici, fizički se nikada nije potpuno oporavio od torture.

Nakon umirovljenja zbog zdravstvenih razloga stupa na nacionalnu političku scenu.

Arizonu je predstavljao u Senatu više od tri desetljeća. Dva je puta bio u utrci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, no nije uspio.

Godine 2000. republikansku je nominaciju osvojio George W. Bush.  Osam godina poslije McCain je uspio osigurati potporu stranke za predsjedničku nominaciju, ali u Bijelu je kuću ušao demokrat Barack Obama.

Bio je washingtonska institucija, s prijateljima u oba politička tabora na Capitol Hillu. Tvrdoglav i principijelan. Od samog je početka kritizirao aktualnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Posljednji put McCain se, samo nekoliko dana nakon operacije, pojavio u Senatu 2017. Došao je kako bi, suprotno većini republikanaca, glasovao protiv opoziva Obamacarea.

McCaina je nadživjela 106-godišnja majka Roberta. Otac je sedmoro djece. U drugom braku sa suprugom Cindy bio je 38 godina.

Umro je u svom domu u Arizoni samo dan nakon objave njegove obitelji kako je odlučio prestati s tretmanima liječenja tumora na mozgu koji mu je dijagnosticiran prošle godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!