U 92. godini preminuo Daniel Ellsberg

17.06.2023.

08:21

Autor: Hina/HRT/IMS/R.S.

Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg

Foto: Stephen Hird / Reuters

U 92. godini preminuo je Daniel Ellsberg, vojni analitičar i jedan od najpoznatijih zviždača u američkoj povijesti. Ellsberg, poznat po objavi takozvanih Pentagonskih dokumenata, tijekom života postao je zagovornik zviždača i borac za slobodu tiska. S Pentagonskim dokumentima u medije je izašao 1971., a sadržavali su informacije o američkim obmanama o Vijetnamskom ratu.

Ellsberg, kojemu je dijagnosticiran rak gušterače u veljači, umro je u svome domu u Kensingtonu u Kaliforniji, rekla je obitelj.

Davno prije nego što su Edward Snowden i Wikileaks počeli objavljivati vladine tajne u ime transparentnosti, Ellsberg je Amerikancima otkrio da je njihova vlada spremna zavarati ih, pa čak im i lagati.

Posljednjih godina, Ellsberg je postao zagovornik zviždača dok su njegovi "Pentagonski dokumenti" postali tema filma iz 2017. godine, "Novine".

Ellsberg je izišao u medije 1971. godine u nadi da će ubrzati završetak Vijetnamskog rata.

Bijela kuća tadašnjeg predsjednika Richarda Nixona pokrenula je protiv njega kampanju zbog klevete.

"Osjećao sam da kao američki građanin"


Henry Kissinger, koji je bio tadašnji savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost, rekao je za Ellsberga da je "najopasniji čovjek u Americi koji pod svaku cijenu mora biti spriječen."

- Osjećao sam da kao američki građanin, kao odgovoran građanin, ne mogu više surađivati u sakrivanju ovih informacija od američke javnosti. Jasno je da sam ovo učinio na svoj rizik i spreman sam odgovarati za posljedice ove odluke, rekao je kada se predao.


Rekao je da je žalio što dokumente nije razotkrio ranije.


Ellsberg je naposljetku osuđen za špijunažu, krađu i teoriju zavjere. No na suđenju 1973. godine slučaj je odbačen.


U svojim kasnijim godinama, Ellsberg, koji je rođen 7. travnja 1931. godine u Chicagu u Illinoisu, postao je pisac i predavač te se zalagao za vladinu transparentnost i protiv gomilanja nuklearnog oružja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!