U Afganistanu i dalje na snazi tjelesno kažnjavanje

08.05.2023.

12:54

Autor: Hina/HRT/A.S.

U Afganistanu i dalje na snazi tjelesno kažnjavanje

U Afganistanu i dalje na snazi tjelesno kažnjavanje

Foto: Ali Khara / Reuters

U posljednjih šest mjeseci najmanje 274 muškarca, 58 žena i dva dječaka su bili javno bičevani u Afganistanu, doznaje se iz izvješća UN-a.

Velika većina je kažnjena s 30 do 39 udaraca bičem zbog izvanbračnih veza, bijega od kuće, krađe, homoseksualnosti, konzumiranja alkohola, prevara i šverca droge.

U prosincu je također izvršeno jedno javno pogubljenje uz nazočnost visokih dužnosnika. Osuđenik je pogubljen zbog ubojstva drugog muškarca hladnim oružjem 2017.

- Tjelesna kazna predstavlja kršenje Konvencije protiv mučenja i tome treba doći kraj. UN se snažno protivi smrtnoj kazni i potiče vlasti da hitno uvedu moratorij na likvidacije, rekla je Fiona Frazer, šefica UN-ova ureda za ljudska prava u Kabulu.

Osuđenici kažnjeni na temelju islamskog kaznenog zakona 

Talibansko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su osuđenici kažnjeni na temelju islamskog kaznenog zakona te da su kazne potrebne kako bi se zajamčila potpuna sigurnost i osigurano ozračje za ljude.

Također se dodaje da svaki politički sustav ima svoje vlastite standarde i pristupe.

Islamski emirat izvršava sve svoje aktivnosti u svjetlu svete vjere islama i potpuno joj je predan, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!