U Africi mnogo veća smrtnost kod teških oblika COVID-a

21.05.2021.

10:23

Autor: Hina/A.P.C.

Ilustracija, COVID-19,  afrička bolnica

Ilustracija, COVID-19, afrička bolnica

Foto: Siphiwe Sibeko / REUTERS

U Africi je mnogo veća smrtnost kod teških oblika koronavirusne bolesti, pokazuje istraživanje koje to pripisuje pomanjkanju odgovarajuće zdravstvene skrbi. Studiju su proveli stručnjaci iz bolnice Groote Schuur i Sveučilišta u Cape Townu.

Stanovništvo Afrike dosad je bilo manje pogođeno pandemijom od ostalih dijelova svijeta kad je riječ o ukupnom broju slučajeva zaraze i smrti, ali autori istraživanja sugeriraju da bi stopa smrtnosti onih koji se razbole mogla biti i veća nego što podaci pokazuju.


- Naša je studija prva koja daje detaljnu i sveobuhvatnu sliku onoga što se događa ljudima koji su razvili teški oblik COVID-a u Africi, rekao je Bruce Biccard iz bolnice Groote Schuur i sa Sveučilišta u Cape Townu. Dodao je kako to, nažalost, upozorava na ugroženost kada je riječ o zadovoljavajućoj razini zdravstvene skrbi. 


- Sposobnost pružanja zadovoljavajuće skrbi ugrožena je nedostatkom kreveta na odjelima za intenzivnu njegu i ograničenim resursima u jedinicama intenzivne njege, dodao je Biccard, suvoditelj istraživanja.


Studija je pratila 3000 pacijenata s koronavirusom primljenih na jedinice intenzivne njege u 10 afričkih zemalja između svibnja i prosinca prošle godine.

Gotovo je polovina umrla u roku od 30 dana od prijma.


Kad su istraživači uspoređivali svoja otkrića s odgovarajućim studijama s drugih kontinenata, otkrili su da je stopa smrtnosti drugdje niža.

U prosjeku je 31,5 posto kritično bolesnih umrlo nakon prijma na intenzivnu njegu u Aziji, Europi i Americi, dok u je u afričkim zemljama prosjek smrtnosti takvih pacijenata iznosio 48,2 posto. 

Autori studije procijenili su da je pristup tretmanima poput dijalize i ECMO-a, tretmana koji pumpa i oksigenira krv pacijenta izvan tijela, u Africi između sedam i 14 puta manji od onoga što je potrebno za liječenje teško bolesnih pacijenata.


Ne iznenađuje što je studija također pokazala da su pacijenti s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, AIDS-a ili problema s bubrezima više izloženi riziku da umru nego oni bez.


Autori se nadaju da će njihova studija, objavljena u medicinskom časopisu Lancet, početi popunjavati prazninu podataka o kritično bolesnim pacijentima s COVID-19 u Africi.


Smatraju da bi stvarno stanje na terenu moglo biti još gore nego što pokazuju rezultati studije zbog toga što se u većini od 64 bolnice u kojima je provedeno istraživanje radilo o sveučilišnim bolnicama koje financira država i koje su općenito bolje opremljene od ostalih.


Studija je obuhvatila pacijente u Egiptu, Etiopiji, Gani, Keniji, Libiji, Malaviju, Mozambiku, Nigeru, Nigeriji i Južnoj Africi.

Neke od njih - posebno Egipat i Južna Afrika - spadaju u bogatije zemlje na kontinentu.


Ukupno je gotovo 130 000 ljudi umrlo od bolesti COVID a-19 u Africi. U Europi je više od 1,1 milijuna umrlih s koronavirusnom bolesti, a u širom svijeta više od 3,4 milijuna, prema najnovijem AFP-ovom pregledu podataka službenih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!