08:26 / 24.11.2020.

Autor: T.D./Hina

U američkim zračnim lukama milijuni putnika uoči Dana zahvalnosti

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Avioprijevoznici svakog dana gube milijune dolara zbog velikog pada u potražnji, no neki se prijevoznici nadaju porastu putovanja u vrijeme Dana zahvalnosti i zimskih praznika.
Američka uprava za prometnu sigurnost prošlog vikenda pregledala je više od tri milijuna putnika u avioprometu uoči blagdana Dana zahvalnosti, što je bio i najprometniji vikend nakon sredine ožujka, a brojni putnici zanemarili su poziv Centara za kontrolu bolesti da ne putuju.

Centri su potkraj prošlog tjedna pozvali Amerikance da ne putuju tijekom produljenog vikenda za blagdan Dana zahvalnosti kako bi izbjegli širenje koronavirusa s obzirom na to da je pandemija na vrhuncu diljem SAD-a.

Američki avioprijevoznici prošlog su tjedna objavili da su zabilježili porast otkazivanja i sporije rezervacije zbog povećavanja broja slučajeva zaraze koronavirusom, no unatoč tomu očekuju da će studeni biti bolji za bukiranje od rujna i listopada.

Broj pregledanih putnika svjedoči pak o 60-postotnom padu u odnosu na isto razdoblje lani. Avioprijevoznici svakog dana gube milijune dolara zbog velikog pada u potražnji, no neki se prijevoznici nadaju porastu putovanja u vrijeme Dana zahvalnosti i zimskih praznika.

Proteklog je vikenda uprava za prometnu sigurnost pregledala u nedjelju nešto više od milijun putnika, što je najveći broj dnevno zabilježen još od sredine ožujka, u subotu blizu tog broja i u petak također malo više od milijun. To su tri dana s najvećim brojem putnika još od 16. ožujka.

Dužnosnici su u ponedjeljak naveli i da je potražnja u željezničkom putničkom prometu za razdoblje oko Dana zahvalnosti malo porasla u odnosu na prethodnih nekoliko dana te je dosegnula 20 posto potražnje zabilježene lani, ocjenjujući da se radi o poštovanju preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Američki avioprijevoznici navode da je putna potražnja oko 60 posto manja nego lani u istom razdoblju, dok je potražnja u međunarodnom prometu pala za oko 70 posto. Neki dužnosnici smatraju da američke restrikcije koje onemogućuju mnoge neameričke državljane da putuju mogu biti uklonjene ili smanjene uz nova testiranja.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su u subotu kako bi testiranje na covid-19 prije i poslije međunarodnog leta moglo smanjiti rizik i "učiniti putovanje sigurnijim smanjujući širenje u zrakoplovima,  u zračnim lukama i na destinacijama". Prošlog tjedna su se izvršni direktori sedam najvećih američkih zrakoplovnih kompanija u pismu kongresnim čelnicima založili za veću pomoć oko isplate plaća.

American Airlines i United Airlines prošlog su mjeseca otpustili 32.000 radnika.
Pandemija COVID-19 dovela je do zaustavljanja putovanja početkom godine, prisiljavajući zračne prijevoznike da smanje broj operacija i potraže pomoć države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!