19:40 / 22.01.2020.

Autor: Elizabeta gojan/V.K./IMS/HRT

U američkom senatu nastavljeno suđenje u postupku opoziva Donalda Trumpa

Chuck Schumer (Foto: REUTERS/Sarah Silbiger)

Chuck Schumer (Foto: REUTERS/Sarah Silbiger)

Foto: - / REUTERS

U američkom senatu nastavljeno je povijesno suđenje u postupku opoziva Donalda Trumpa.
I dok je Trump u Davosu, u američkom senatu nastavljeno je povijesno suđenje u postupku njegova opoziva.

Republikanska većina u Senatu nadjačala demokrate na početku suđenja Trumpu

Sve se događa četiri mjeseca od početka takozvane ukrajinske afere i deset mjeseci prije američkih izbora. Dok demokrati traže da Trump napusti Bijelu kuću, republikanci očekuju da bude oslobođen od optužbi. To će im vjerojatno i uspjeti jer u Senatu imaju većinu.

Očekivano, ali ipak nakon 13-tosatne burne rasprave, američki većinski republikanski Senat usvojio je osnovna pravila za suđenje o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Demokratski tužitelji sukobljavali su se žestoko s odvjetnicima američkog predsjednika, i na kraju, u zoru prema lokalnom vremenu, nadglasani su.

Senat je odbacio četiri njihova amandmana kojima su u sam proces htjeli uključiti zapise i dokumente iz Bijele kuće, State Departmenta, ministarstva obrane i ureda za upravljanje proračunom, vezane uz odnos američkog predsjednika s Ukrajinom. I neke svjedoke, kao što je bivši predsjednikov savjetnik za nacionalni sigurnost - John Bolton.

- Problem s Johnom je da je to problem nacionalne sigurnosti. Znate, ne možete imati nekoga tko je u nacionalnoj sigurnosti i, ako razmislite o tome, John, on zna neke moje misli, on zna što ja mislim o nekim liderima. Što se događa ako otkrije to što mislim o određenom lideru, a to nije baš pozitivno, a ja iznosim stajalište u ime države? Bilo bi to jako teško, jako teško, rekao je Donald Trump, predsjednik SAD-a, Davos, Švicarska

Razočarani i bijesni demokrati, zadovoljni republikanci, upravo u ovim trenucima počinju drugi dan suđenja na washingtonskom Capitoll Hillu.

Senatori su položili zakletve da će tijekom njega biti nepristrani porotnici. Predsjeda  - predsjednik Vrhovnog suda John Roberts. Demokratski senatori, tijekom suđenja, poznati su kao "manageri impeachmenta" i djeluju kao "tužitelji", dok pravni tim predsjednika Donalda Trumpa nastupa kao njegova obrana.

- Prvo što je američki narod vidio kad se suočio sa suđenjem o opozivu predsjednika Trumpa jesu republikanski senatori koji glasaju protiv pravednog suđenja s relevantnim dokazima, tako da je to bio mračan dan i mračna noć za Senat. Kao posljedica toga, suđenje o opozivu predsjednika Trumpa započinje oblakom koji visi nad njim. Oblakom nepravednosti, naglašava Chuck Schumer, vođa demokratske manjine u Senatu Kogresa SAD-a.

Večeras će obje strane početi s iznošenjem svojih argumenata - ZA i PROTIV. Vjerojatno početkom sljedećeg tjedna, senatori će imati priliku postavljati pitanja, za što imaju 16 sati. Tada će se pažnja ponovno usmjeriti na ključne nove svjedoke i dokaze.

Demokrati i dalje žele saslušati pomoćnike iz Bijele kuće koji su usko surađivali s presjednikom Trumpom, uključujući vršitelje dužnosti šefa njegovog stožera Micka Mulvaneya i, dakako, Johna Boltona. Republikanci su do sada blokirali sve njihove pokušaje.

Prema usvojenim pravilima odvjetnici predsjednika Trumpa mogu od senatora ranije tražiti odbacivanje optužbe protiv njihova klijenta, što će, zbog republikanske većine u Senatu, sigurno biti izglasano u tom domu američkog kongresa.

Inače, samo suđenje će se odvijati šest dana u tjednu, i subotom, najmanje do kraja siječnja.

O ovome su govorili u Temi dana, dr.sc. Ivan Grdešić, dekan Fakulteta za međunarodne odnose i diplomaciju Sveučilišta Libertas i Božo Kovačević s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Dvije su točke optužnice. Jedna je zlouporaba vlasti, a druga opstruiranje istrage.

- Predsjednika Trumpa se optužuje da je protuzakonito obustavio isplatu pomoći Ukrajini, uvjetujući to istragom koju su ukrajinske vlasti trebale provesti protiv Joa Bidena. Optužba se svodi na to da je Trump opstruirao provedbu državne poitike radi privatnih interesa, a drugo je što je odbijao dostaviti podatke Kongresu, koje je isti tražio od njega, rekao je Kovačević.

Naglasio je kako mu se čini da je optužnica činjenično dobro zasnovana, posebno prvi dio.

Grdešić je rekao kako Republikanci imaju većinu u Senatu, a da bi opoziv bio pravovaljan trebaju dvije trećine prisutnih senatora, a to je 67.

- Ne možemo ništa nego pomisliti da će Republikanci iskoristiti svoju većinu i osloboditi Trumpa, rekao je i dodao kako je sada, u narednim tjednima, važno kako će se taj proces suđenja u Senatu odvijati. Hoće li biti dozvoljeno da se pozovu novi svjedoci, da se pokažu novi dokumenti koji do sada nisu bili pokazani ili će Republikanci uspjeti na brzinu važan politički proces svesti na rutinu, kako bi se o tome što manje i kraće govorilo.

Kovačević je naglasio kako je mala vjerojatnost da će Republikanci podržati zahtjeve Demokrata da se objave novi dokumenti.

- Politička polarizacija danas u SAD-u je tolika da bi, svako odstupanje od zadane zacrtane stranačke politike, bilo proglašeno izdajom, naglasio je i dodao kako je Trump pokazao nepoštivanje američkih institucija i snažnu volju da javnim pritiskom onemogući ustavom i zakonom predviđeno odvijanje procedure.

Trump govori kako je sve to "lov na vještice” i kako ovaj postupak ugrožava sigurnost nacije.

- Ovdje je riječ o domaćem političkom prostoru pred predsjedničke izbore koji dolaze krajem ove godine, naglasio je Grdešić.

- Ovo je pravni postupak. Hoće li on obnoviti povjerenje u demokratske institucije, hoće li Republikanci učiniti sve da minoriziraju važan ustavni postupak ili će to svesti na svakodnevni politički obračun i dovesti Ameriku u položaj zemlje koja zanemaruje ustavne obaveze i demokratsku legitimnost, istaknuo je Grdešić.

Američki Ustav kaže da se predsjedniku može suditi zbog mita, izdaje i drugih teških zločina ili prekršaja.

- Trumpu se sudi zbog drugih teških zločina, a njegovi odvejtnici brane ga time da pisci ustava nisu mislili pod tu odredbu na ono što je Trump učini, rekao je Kovačević i složio se s tom tvrdnjom, zato što, kako kaže, pisci Ustava nisu mogli ni zamisliti da bi se i jedan predsjednik SAD-a ponašao tako kako se ponaša Donald Trump.

Kovačević je naglasio kako se cijeli dosadašnji mandat Donalda Trumpa obilježen neprestanim slanjem poruka kojima se demoniziranju Demokrati i kojima se podilazi najnižim strastima onih koji su ga izabrali za prvi mandat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!