20:59 / 18.03.2018.

Autor: I.M./HRT

U Antofagasti predsjednica završila posjet Čileu

-

-

Foto: - / -

Predstavnicima hrvatske zajednice predsjednica je poručila kako zajedno s njima želi raditi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.
Posljednjeg dana službenog boravka u Čileu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Antofagastu, pokrajinu na krajnjem sjeveru Čilea, gdje se susrela s upraviteljem pokrajine Marcom Antoniom Diazom Munozom, predstavnicima hrvatske zajednice te gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila čileanski grad Punta Arenas

U Antofagasti živi velika hrvatska zajednica u Čileu, uz onu u Punta Arenasu i u Santiagu koje je predsjednica posjetila proteklih dana.

S upraviteljem pokrajine Antofagasta predsjednica je razgovarala o znanstvenoj i obrazovnoj te sveučilišnoj suradnji Hrvatske i pokrajine Antofagasta, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost.

Govoreći o kulturnoj suradnji, hrvatska predsjednica izrazila je zadovoljstvo što je prigodom njezinog službenog posjeta potpisan Program kulturne suradnje 2018.-2021. između Hrvatske i Čilea.

Nakon susreta s upraviteljem pokrajine Antofagasta, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice, kojima je poručila kako zajedno s njima želi raditi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osjećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.

Danas mi je osobita čast i zadovoljstvo dodijeliti odlikovanja i priznanja pojedincima, kulturnim i sportskim udrugama i klubovima koji su kontinuirano uz mnogo požrtvovnosti, od zaborava čuvali tragove koje su ostavili vaši preci u Čileu i koji dan danas u trećoj, pa čak i četvrtoj generaciji njeguju veze s matičnom domovinom. Posebno mi je drago što ćemo se podsjetiti i Hrvatica koje su prije mnogo godina dosegnule ugledno mjesto u čileanskom društvu i bile predvodnice društvenog razvoja, kazala je predsjednica.

Lenki Franulic Zlatar predsjednica je posthumno dodijelila odlikovanje Reda hrvatskog pletera, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine i kulture kroz dugogodišnji iznimno uspješan književni i novinarski rad te Povelje Republike Hrvatske za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanja hrvatskog identiteta u Republici Čile udrugama Sociedad Croata de Socorros Mutuos i Club de Deportes Hrvatski sokol.

Danas u Čileu živi između 200 i 250 tisuća hrvatskog podrijetla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea, čime se Čile svrstava među zemlje s najbrojnijom hrvatskom dijasporom u svijetu.

Predsjednica je prije Čilea posjetila Argentinu, a sutra će otputovati u Brazil, posljednju postaju svoje južnoameričke turneje.Predsjednica s hrvatskom zajednicom u Antofagasti
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!