08:44 / 03.05.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

U Argentini dosad tri milijuna zaraženih

Ilustracija, COVID-19, Argentina

Ilustracija, COVID-19, Argentina

Foto: -/ / Shutterstock

Od početka pandemije u Argentini je zabilježeno tri milijuna zaraženih koronavirusom. Zdravstveni radnici kažu da su bolnice prepune, unatoč strožim vladinim mjerama za suzbijanje širenje zaraze. U protekla 24 sata registrirano je 11.394 novozaraženih, novi dnevni rekord u zemlji. Uz još 156 smrtnih ishoda, broj žrtava koronavirusa porastao je na ukupno 64.252. 

Vlada predsjednika Alberta Fernandeza ovaj vikend objavila je novi krug strožih mjera dok drugi val zaraze puni odjele intenzivne njege i povećava dnevne rekorde zaraženih i umrlih.

- Ljudi moraju biti malo više svjesni i znati da su bolnice pune i da je bolničko osoblje iscrpljeno, izjavila je kirurška asistentica Luciana Berti


Oko 68 posto kreveta na odjelima intenzivne njege u zemlji je zauzeto, pokazuju vladini podaci.

Južnoamerička zemlja poznata po proizvodnji pšenice, koja je  prošla tri godine recesije pogoršane pandemijom, nastoji pronaći ravnotežu između potrebe suzbijanja zaraze i zaštite krhkoga gospodarstva.

Argentinski pedijatar Carlos Kambourian rekao je da bi bilo ključno ubrzati posustalu kampanju cijepljenja. U protivnom, upozorio je, bolnice će biti prepune.

- Zdravstveni sustav danas ne može podržati više ni jednog pacijenta, već su bolnice pune. Možemo nastaviti produljivati mjere svakih 15 dana, od sada još dvije godine - ako ne učinimo ono što treba učiniti - testirati se i cijepiti, naglasio je taj liječnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!