10:45 / 09.08.2018.

Autor: HRT

U Argentini nije prošao zakon o legalizaciji pobačaja

-

-

Foto: - / -

Argentinski senatori odbacili su zakon o legalizaciji pobačaja nakon ostrašćene rasprave protivnika i zagovornika prava žene na prekid trudnoće.
Argentinski senatori odbacili su zakon o legalizaciji pobačaja nakon ostrašćene rasprave protivnika i zagovornika prava žene na prekid trudnoće.

Senat je s 38 glasova protiv i 31 za odbacio prijedlog kojim bi se legaliziralo pravo žena na abortus do 14. tjedna trudnoće. Zakon je u lipnju tijesno prošao u donjem domu parlamenta.

Postojeći zakon omogućuje pobačaj samo u slučaju silovanja i opasnosti za zdravlje majke.

Obitelji i pripadnici svećenstva okupili su se pred zgradom parlamenta i dočekali rezultat glasanja u tri sati ujutro, mašući plavim maramama i argentinskim zastavama u znak potpore stajalištu Katoličke crkve u domovini pape Franje.
"Glasovanje je pokazalo da je Argentina i dalje država koja štiti obiteljske vrijednosti", rekla je aktivistica Victoria Osuna (32).

Pristaše abortusa, noseći zelene marame koje su postale simbol pokreta, također su do kraja rasprave ostali na ulicama Buenos Airesa, unatoč snažnom vjetru i kiši.

Mnogi su od sinoć kampirali ispred Nacionalnog kongresa. "I dalje sam optimistična. Ako nije prošao danas, proći će sutra", rekla je Natalia Carol (23). "Ovo još nije gotovo", dodala je.

Urugvaj i Kuba jedine su zemlje Latinske Amerike koje su legalizirale pobačaj.
Brazilski vrhovni sud tek treba odlučiti o ustavnosti postojećeg zakona koji dopušta prekid trudnoće samo u slučaju silovanja, deformacije fetusa i ugroženosti života majke.

Uoči glasovanja u senatu, argentinski predsjednik Mauricio Macri nazvao je javnu raspravu pobjedom demokracije. Istaknuo je da je on osobno protiv abortusa, ali da će potpisati zakon ako ga parlament prihvati.

U Argentini se godišnje izvede 350.000 ilegalnih pobačaja, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, no međunarodne nevladine organizacije kažu da je broj vjerojatno veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!