08:42 / 30.07.2020.

Autor: HRT/Hina

U Australiji rekordan dnevni broj zaraženih koronavirusom, 13 umrlih

Foto: Daniel Pockett/REUTERS

Foto: Daniel Pockett/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U Australiji najsmrtonosniji dan dosad. U četvrtak je zabilježeno najmanje 13 umrlih i više od 700 novozaraženih koronavirusom.
U Australiji najsmrtonosniji dan dosad. U četvrtak je zabilježeno najmanje 13 umrlih i više od 700 novozaraženih koronavirusom, uglavnom u državi Victoriji, gdje je vlada naredila da svi stanovnici na otvorenome moraju nositi zaštitne maske.

- Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

U cijeloj je zemlji od koronavirusa umrlo ukupno 189 ljudi, više od polovine u Victoriji, drugoj po broju stanovnika, te u glavnom gradu Melbourneu, rekao je australski premijer Scott Morrison.

Australija se ponosila brzim uspjehom u obuzdavanju pandemije bolesti COVID-19, no drugi val, koji je u Victoriji počeo prošli mjesec, prisilio je Melbourne da uvede karantenu te izazvao širenje u drugim područjima, uključujući Sydney.

- Sada smo u karanteni (u Melbourneu) već nekoliko tjedana, ali nismo postigli rezultate kojima smo se nadali pa je nedvojbeno da su nužne daljnje mjere, rekao je Morrison novinarima, podržavši ograničenja tamošnje vlade.

- Ima dana u kojima pobjeđuje virus i ima onih u kojima pobjeđujemo mi. Ali mislim da moramo biti oprezni da ne pomislimo kako postoji neki zlatni imunitet koji Australija ima prema virusu. Daljnja ograničenja kretanja bila bi udarac gospodarstvu koje je u prvoj recesiji u 30 godina, no neuspjeh obuzdavanja najnovije epidemije dugoročno bi nam gospodarski više naštetio, istaknuo je Morisson.  
Premijer Victorije Daniel Andrews rekao je da bi od nedjelje svi u zemlji sa 6 milijuna stanovnika na otvorenome trebali nositi maske, čime se proširuje mjera koja je već na snazi u Melbourneu.

Proširio je i mjere socijalne distance pa stanovnici zajednica jugozapadno od Melbournea od četvrtka navečer više ne smiju primati posjete u svoje domove.
Kafići, pabovi i restorani ipak će ostati otvoreni jer se ocjenjuje da se može kontrolirati provedba mjera koje se odnose na fizičku distancu.

Od početka pandemije u Australiji je potvrđeno 16.298 slučajeva zaraze. Andrews je rekao da se, kad je riječ o najnovijem porastu broja zaraženih, većina slučajeva odnosi na poznata žarišta, poput domova za starije, a broj zaraženih kojima se ne može ući u trag mnogo je manji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!