09:13 / 19.09.2020.

Autor: V.K./Hina

U australskoj državi Victoriji najniži dnevni prirast broja zaraženih od lipnja

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Victoria, druga najmnogoljudnija australska država u kojoj živi četvrtina od ukupno 25 milijuna stanovnika zemlje, bilježi najniži dnevni prirast broja inficiranih koronavirusom u zadnja tri mjeseca.
Victoria, druga najmnogoljudnija australska država u kojoj živi četvrtina od ukupno 25 milijuna stanovnika zemlje, bilježi najniži dnevni prirast broja inficiranih koronavirusom u zadnja tri mjeseca, što bi do kraja mjeseca moglo rezultirati popuštanjem strogih mjera karantene u glavnome gradu Melbourneu.

U zadnja 24 sata u toj je državi evidentiran 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je za gotovo polovinu manje nego prethodni dan i najniži je broj zaraženih od 24. lipnja.

- Ovi su podaci snažan dokaz o tomu što se može postići ako se pridržavate pravila, ako vas ne zavedu oni najglasniji koji se protive restriktivnim mjerama, izjavio je na konferenciji za novinare premijer Victorije, Daniel Andrews.

- Svi bismo željeli ukidanje restriktivnih mjera što prije, no nećemo u tomu uspjeti ako visoke brojke ne smanjimo na nižu razinu, rekao je.

Novi Južni Wales, najveća australska država u kojoj se nalazi najveći australski grad Sydney, izvijestila je o tri nova slučaja zaraze. U šest ostalih država i teritorija u subotu nema novozaraženih, no ondje je posljednjih nekoliko tjedana porast broja slučajeva zaraze koronavirusom bio jednoznamenkast ili uopće nije bilo zaraženih.

Po podacima australske vlade Victoria je u subotu izvijestila o sedam novih smrtnih slučajeva od posljedica bolesti COVID-19, što od početka izbijanja pandemije iznosi ukupno 844 smrtna slučaja. U toj je australskoj državi umrlo 90 posto od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u cijeloj zemlji.

U Australiji je dosad ukupno koronavirusom bilo zaraženo nešto manje od 26.900 osoba. Zemlja je uglavnom izbjegla velik broj žrtava u odnosu na druge zemlje u svijetu, no tijekom drugoga vala zaraze koronavirusom u Victoriji su uvedene stroge restriktivne mjere, a i većina ostalih australskih država zatvorila je svoje unutarnje granice.

Glavni grad Victorije, Melbourne je bio pod jednom od najoštrijih blokada, uključujući i policijski sat, no lokalna je vlada najavila da će 28. rujna dopustiti ponovno otvaranje i rad proizvodnih pogona, skladišta, gradilišta i dječjih vrtića, ako prosječan dnevni porast slučajeva zaraze ostane ispod 50.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!