09:36 / 05.03.2020.

Autor: I.Z./HRT

U Banjoj Luci koronavirusom zaražen otac, ali i njegovo dijete

Foto:Xiong Qi/XINHUA/PIXSELL

Foto:Xiong Qi/XINHUA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mogu se očekivati i novi slučajevi zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.
Prema pisanju bosansko-hercegovačkih medija kod stanovnika Banje Luke koji radi u Italiji i njegova djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom.

Informaciju je potvrdio i ministar zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazao da su početkom tjedna napravljeni nalazi i da je virus potvrđen, a pacijent je izoliran na  Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

- Pacijent je dobrog općeg stanja, imao je blagu temperaturu, kazao je Šeranić.

Istaknuo je da se pacijent osjeća dobro te da ovo nije ništa neočekivano jer mnogo ljudi iz BiH radi u Italiji. Dodaje da se mogu očekivati i novi slučajevi zaraze koronavirusom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite entiteta RS Alen Šeranić istaknuo je da su razgovarali s djelatnicima škole koju dijete polazi, a pokušavaju ostvariti kontakt sa svim osobama koje su komunicirale s oboljelima.

Rekao je i da se dijete osjeća dobro, a supruga pacijenta nije pozitivna na koronavirus.

Šeranić je naglasio kako će škola "Branko Ćopić" koju pohađa sin pacijenta biti zatvorena zbog testiranja djece.

Ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci Vlado Đajić kazao je da imaju način provoditi testiranja, a unutar posebnog odjela imaju osiguran prostor za smještaj do 50 pacijenata koji eventualno obole od koronavirusa.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić kazao je da su gradske vlasti spremne reagirati, a građanima starije dobi preporučio je pojačane mjere opreza i suzdržavanje od sudjelovanja na masovnim skupovima.

- Ništa se neće posebno mijenjati. Radi o se o preventivnim mjerama vezanima za jednu obitelj i jednu školu, kazao je Radojičić.

Na području RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 144 osobe,  a na području Federacije BiH pod nadzorom je 259 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!