11:56 / 31.12.2018.

Autor: Hina

U Banjoj Luci otkazan javni doček Nove godine, zabranjene i sve prosvjede skupine "Pravda za Davida"

-

-

Foto: - / -

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je da u tom gradu neće biti planiranih novogodišnjih koncerata i proslave kako bi se izbjegli mogući izgredi i ponavljanje sukoba zabilježenih dan prije.
Policija u Banjoj Luci zabranila je sve eventualne nove prosvjede skupine "Pravda za Davida" u tom gradu, optuživši njene pripadnike da su kršitelji zakona i najavljujući da će biti uhićeni svi koji se usude prekršiti tu zabranu.

"Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, počinjenja kaznenih djela, sprječavanja normalnog odvijanja prometa te nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju RS-a, sva buduća javna okupljanja skupine 'Pravda za Davida' će biti spriječena i prekinuta, sukladno zakonu o javnom okupljanju RS-a, a sudionici takvog javnog okupljanja bit će sankcionirani", stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima iz banjolučke policije.

Potvrdili su i kako su uhitili "određeni broj osoba" pod sumnjom da su u nedjelju tijekom prosvjeda u Banjoj Luci prekršili javni red i mir i počinili kaznena djela no nisu naveli koliko je točno privedenih.

Odvjetnik Milan Malešević koji zastupa skupinu "Pravda za Davida" izjavio je kako je bio svjedok policijske brutalnosti nad uhićenim prosvjednicima.

Policija Republike Srpske je raspisala tjeralice za četiri osobe, uključujući i Davora Dragičevića, oca mladića Davida čija je smrt u ožujku potaknula dosad najmasovnije prosvjede protiv režima Milorada Dodika.

Zbog prosvjeda otkazan javni doček Nove godine

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je da u tom gradu neće biti planiranih novogodišnjih koncerata i proslave kako bi se izbjegli mogući izgredi i ponavljanje sukoba zabilježenih dan prije.

- Banja Luka: Policija raspisala tjeralicu za Davorom Dragičevićem

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon prosvjeda skupine "Pravda za Davida" održanih jučer Radojičić je kazao kako će taj grad prvi put od rata "biti nijem". - Neka tu tišinu shvate oni koji trebaju riješiti slučaj 'Dragičević", rekao je gradonačenik.

Zbog nedjeljenih prosvjeda gradske su vlasti već u jutarnjim satima otkazale neke od manifestacija planiranih za ponedjeljak poput dječje proslave Nove godine s obrazloženjem kako se u postojećim okolnostima ne smije dovoditi u pitanje sigurnost djece, a Radojičić je potvrdio kako iz sigurnosnih razloga neće biti ni večernjeg koncerta na kojemu je trebala nastupiti regionalna glazbena zvijezda Željko Joksimović.

Jučer su prosvjednici spriječili održavanje koncerta Harisa Džinovića, a gradonačelnik je kazao kako ne želi ponavljanje slične situacije. Ustvrdio je kako su gradske vlasti pokazale veliko strpljenje sa željom da se izbjegnu bilo kakvi sukobi i da svatko može koristiti svoje ustavno pravo na prosvjedovanje, ali i da svatko tko nešto želi proslaviti to može učiniti i da u gradu s 200 tisuća stanovnika to mora tolerirati.

- Prekršena su pravila na jednom prosvjedu i sudionici jednog skupa su onemogućili drugi skup, kazao je Radojičić ustvrdivši kako je osobno vidio brojne ljude prestrašene prosvjedima te je ocijenio "kako se to ne može ničim pravdati".

Gradonačelnik Banje Luke je rekao kako je krajnje vrijeme da tužiteljstvo i policija napokon riješe slučaj "Dragičević" a da se u gradu ne smije dopustiti nasilje i stagnacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!