11:13 / 23.06.2021.

Autor: HRT/Hina

Blinken poziva sukobljene strane u Libiji da iskoriste priliku za mir

Heiko Maas i Antony Blinken na konferenciji o Libiji

Heiko Maas i Antony Blinken na konferenciji o Libiji

Foto: Michael Sohn / REUTERS

Ministri vanjskih poslova zemalja uključenih u sukob u Libiji sastali su se u Berlinu kako bi raspravljali o daljnjoj stabilizaciji te ratom pogođene zemlje. Američki državni tajnik Antony Blinken prvi put je u Berlinu u svojstvu državnog tajnika.


Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je sukobljene strane u Libiji da iskoriste priliku za mir i omoguće održavanje izbora u prosincu.

- Imamo priliku kakvu nismo imali zadnjih godina da zaista pomognemo Libiji da krene naprijed kao sigurna, suverena zemlja. Dogovor o prekidu vatre od 23. listopada mora biti u cijelosti proveden, uključujući povlačenje svih stranih snaga iz Libije, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom, prije otvaranja samita.

Njemačka i UN domaćini su jednodnevne konferencije kojom se želi poduprijeti napore za stabilizaciju Libije. Sudjeluju ministri vanjskih poslova nekoliko zemalja koje imaju svoje interese u tom sukobu. Glavni cilj konferencije, kao i prve takve konferencije održane u siječnju 2020., okončanje je stranog miješanja u sukob.

Prvi put sudjeluje i libijska prijelazna vlada.

- Želimo trajni mir i stabilizaciju Libije. Želimo odrediti pravi smjer za to i osigurati međunarodnu potporu, rekao je Maas.

Na prvoj konferenciji o Libiji u Berlinu 19. siječnja 2020., organiziranoj pod okriljem UN-a, čelnici upletenih zemalja postigli su krhak dogovor o prekidu sukoba.

Deset godina nakon rušenja s vlasti Muamera Gadafija, sudionici će ovaj put ocijeniti napredak političke tranzicije u Libiji.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres trebao bi se skupu obratiti putem video veze.

Glavni problem je kako zajamčiti istodobno održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. prosinca, koje prijelazna vlada na čelu s premijerom Abdelhamidom Dbeibahom mora organizirati u sklopu mirovnog procesa pod okriljem UN-a.

Dvojbeno je imaju li libijske vlasti doista volje da se izbori održe.

Nakon desetljeća neuspješnih nastojanja da se Libiju izvuče iz kaosa, formiranje prijelazne vlade probudilo je tračak nade za koju se vjerovalo da više ne postoji. Europska unija očekuje od sadašnjih vlasti da riješe i problem migranata koji se s libijskih obala otiskuju put Europe. No zadnjih su se tjedana ponovno zaoštrile podjele između dviju suparničkih vlasti, u Tripolitaniji na zapadu i Cireanici na istoku zemlje.

UN je u prosincu objavio da je u Libiji nalazi oko 20.000 stranih plaćenika i boraca - iz privatne ruske tvrtke Wagner, iz Čada, Sudana i Sirije.

U Libiji je i nekoliko stotina turskih vojnika temeljem bilateralnog sporazuma sklopljenog s prethodnom vladom u Tripoliju.

No UN strahuje da bi njihovo protjerivanje iz Libije moglo biti nova prijetnja za regiju. Čadski predsjednik Idriss Deby Itno poginuo je u travnju u ofenzivi čadskih pobunjenika koji su stigli iz Libije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!