Neugodna afera u predsjedničkom mandatu Joea Bidena

22.01.2023.

Zadnja izmjena 20:12

Autor: Branka Slavica/T.D./Hina/HRT

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Istražitelji američkog ministarstva pravosuđa pronašli su još šest klasificiranih dokumenata u kući američkog predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, objavio je u subotu Bidenov odvjetnik.

Iz Washingtona se javila reporterka HTV-a Branka Slavica u Dnevnik te rekla kako je politički skandal naštetio rejtingu predsjednika Bidena.

- Prema anketama, 64 posto Amerikanaca smatra da je Biden neoprezno rukovao povjerljivim dokumentima. Na sredini njegova mandata podupire ga 40 posto građana što nije pretjerano visok postotak. Amerikanci se slažu da se Biden i Bijela kuća dosta nespretno nose s cijelim skandalom i otkrićem da je predsjednik posjedovao državne tajne s oznakom povjerljivo u privatnom vlasništvu, rekla je.

Istaknula je kako Republikanci likuju i optužuju Demokrate i Joea Bidena da su licemjerni i da su oštro napali bivšeg predsjednika Trumpa kad su istražitelji iz njegove vile na Floridi izuzeli oko 300 povjerljivih dokumenata.

- Bidenov odvjetnički tim kaže kako ništa ne skrivaju i surađuju s istražiteljima. Jedna neugodna afera u predsjedničkom mandatu Joea Bidena, ali nije nešto što će zaustaviti njegov out prema drugom mandatu u Bijeloj kući. Očekuje se da predsjednik objavi svoju kandidaturu za drugi mandat vrlo brzo, zaključila je.

video thumb

Neki od dokumenata su iz doba Bidenovih mandata u Senatu od 1973.do 2009., a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baracku Obami, rekao je odvjetnik Bob Bauer.

- Predsjednik je sam Ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u njegovoj kući u Delawareu, rekao je.

Ni Biden ni njegova supruga Jill nisu bili prisustvovali pretrazi.

Pretraga je uslijedila nakon što su u studenome i prosincu pronađeni još neki tajni dokumenti u Bidenovoj kući u Wilmingotnu i njegovu privatnom uredu koji je zadržao u Washingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bidenovi odvjetnici.

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura koji će istražiti Bidenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata.

Bauer je rekao da je pretraga Bidenove kuće ponuđena kako bi "istraga išla naprijed što je brže moguće".

- Istražitelji su imali potpun pristup cijeloj Bidenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, kazao je.

Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Trump koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine klasificiranih dokumenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!