U BiH 20 novozaraženih, stanje mnogo bolje u Federaciji nego u RS-u

05.05.2020.

12:57

Autor: Hina

default error photo
Ukupan broj zaraženih u BiH od početka epidemije do utorka je bio 1934.
U Bosni i Hercegovini do utorka je potvrđeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a podaci potvrđuju da je stanje i dalje mnogo bolje na teritoriju Federacije BiH nego Republike Srpske.

- Broj mrtvih u pandemiji u svijetu prešao četvrt milijuna
- Utrka za cjepivo
- Federacija BiH dobila "korona zakon"

Na području Federacije BiH od ponedjeljka su zabilježena samo četiri slučaja zaraze koronavirusom, a testirana je 501 osoba, dok je u RS-u zaraza potvrđena kod 16 osoba, a testirano je 347 uzoraka.

U RS-u umrle su još dvije osobe koje su bile zaražene koronavirusom pa je ukupan broj preminulih u BiH čija se smrt povezuje s epidemijom sada 80.

Ukupan broj zaraženih u BiH od početka epidemije do utorka je bio 1934.

- Posljednjih dana imamo dobre vijesti, no moja poruka građanima i dalje je da se ne smijemo opustiti, rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić.

Posebno je upozorio na nedopustivo ponašanje, poput "korona partyja" održanog u Sarajevu u ponedeljak navečer na kojemu je bilo dvadesetak osoba, uključujući jednog državnog ministra, poznatog liječnika i još niz javnih osoba koje su okupljanjem prekršile sve moguće mjere ograničenja.

- To je skandalozno. To zaslužuje svaku osudu i sve sudionike treba sankcionirati u skladu sa zakonom, kazao je Mandić.

Najavio je da se idućih dana mogu očekivati dodatna ublažavanja oraničenja i pokretanje gospodarstva, no sve će se to provoditi uz obvezan fizički razmak i propisane higijenske mjere.

Na pitanje kako će i kada građani BiH moći putovati u Hrvatsku i hoće li moći obaviti brzo testiranje na koronavirus, koje je sada potrebno za prelazak granice, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar odgovorio je da se čekaju smjernice na razini Europske unije.

- Kada EU promijeni svoje mjere, organizirat ćemo se na način da ćemo građanima omogućiti da obave testiranje (na virus) u roku od 24 sata, rekao je Pehar.

Putovanja iz Hrvatske u BiH i obratno sada nisu moguća jer su obje zemlje zatvorile granice za putnički promet, osim za svoje državljane, koji pritom podliježu posebnim mjerama sanitarnog nadzora, uključujući obveznu samoizolaciju od dva tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!