U BiH 303 nova slučaja zaraze koronavurisom

24.07.2020.

13:02

Autor: V.K./Hina

default error photo
U Bosni i Hercegovini su prijavljena 303 nova slučaja zaraze koronavirusom a riječ je o podacima koje prikupljaju zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.
U Bosni i Hercegovini su prijavljena 303 nova slučaja zaraze koronavirusom a riječ je o podacima koje prikupljaju zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana su 1122 uzorka pri čemu je zaraza potvrđena kod 178 osoba dok su u Republici Srpskoj testirali 546 uzoraka a 125 je bilo pozitivno.

Bolnica u Banjoj Luci prijavila je i jedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom.

Pokazatelji od petka nalik su na one koji su dnevno pristizali cijelog tjedna jer je u pravilu svakog dana bilo nešto više od 300 novozaraženih.

U Federaciji BiH pojedinačno je najveći broj novozaraženih od četvrtka bilo u Sarajevu gdje je otkriveno 55 novih slučajeva dok su u RS-u krizna žarišta bili Bijeljina s 20 novozaraženih te Banja Luka gdje je zaraza potvrđena kod još 16 osoba.

Ukupni broj osoba kod kojih je u BiH potvrđena zaraza od početka epidemije sada je nešto manji od 9800 a službeno je prijavljeno 275 smrtnih slučajeva.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kako je stanje ozbiljno prije svega zbog činjenice da se ljudi nastavljaju okupljati u većim skupinama i ne poštuju propisane mjere zaštite.

- To su najjednostavnije mjere kojih se svaka osoba može bez problema pridržavati, kazao je Zeljković, apelirajući na građane da shvate kako samo o njihovu ponašanju ovisi hoće li se zaraza nastaviti širiti sadašnjom zabrinjavajućom dinamikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!