15:59 / 20.06.2020.

Autor: M.M./Hina

U BiH 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Najveći broj pozitivnih na testiranju od virusa covid-19 je u Sarajevskoj županiji - njih 14.
Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata porastao je za 66 u novome valu nastalom nakon popuštanja mjera, no vlasti unatoč tome ne najavljuju povratak restriktivnih mjera, nego građane pozivaju na oprez i pridržavanje epidemioloških preporuka.  

- U svijetu više od 8,6 milijuna oboljelih od koronavirusa    

Najveći broj pozitivnih na testiranju od virusa covid-19 je u Sarajevskoj županiji - njih 14, slijedi Banja Luka s 13 oboljelih te Zvornik na istoku zemlje koji je novo žarište zaraze.

Kako su izvijestili iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata od testiranih 548 uzoraka u tome entitetu pozitivnih na covid-19 bilo je 36 osoba, dok je istodobno na području entiteta Republike Srpske zabilježeno 30 novozaraženih osoba.

U Federaciji BiH pozvali su na pridržavanje mjera opreza kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje osobne higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih, naveli su iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Strože mjere, koje su uključivale i zabranu putovanja između pojedinih općina, te zabranu kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18, od ožujka sve do svibnja rezultirale su značajnim padom broj na jednoznamenkasti broj. Liberaliziranje mjera dovelo je do značajnog povećanja broja slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Do subote je u BiH zaraza od koronavirusa potvrđena u 3341 slučaju, a zabilježeno je 164 smrtnih ishoda od covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!