13:32 / 28.09.2020.

Autor: I.D./HINA

U BiH 79 novozaraženih, osam umrlih, situacija u Sarajevu stabilna

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvoznamenkasti broj novozaraženih ujedno je dvostruko manji od dnevnog prosjeka u protekom tjednu, ali je povezan i s manjim brojem testiranjima koja se provode tijekom vikenda.
U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je zaraza koronavirusom potvrđena kod 79 osoba, a osam zaraženih preminulo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

- Sve o koronavirusu

Dvoznamenkasti broj novozaraženih ujedno je dvostruko manji od dnevnog prosjeka u protekom tjednu, ali je povezan i s uobičajenim manjim brojem testiranjima koja se provode tijekom vikenda.

U Federaciji BiH tako su testirana 684 uzorka, što je približno trećina testiranja koja se provode radnim danima, a zaraza je potvrđena kod 49 osoba. U Republici Srpskoj testirali su 483 uzorka, a novozaraženih je bilo 30.

Umrle osobe kod kojih je potvrđena zaraza iz različitih su dijelova BiH, a pojedinačno je najveće žarište Banja Luka, s 12 novih slučajeva potvrđenih od nedjelje.

U Sarajevu je epidemiološka situacija i dalje stabilna jer je u protekla 24 sata tamo bilo samo osam novozaraženih, a nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Gradska Klinika za plućne bolesti, koja je pretvorena u COVID bolnicu i može primiti do stotinu pacijenata, trenutačno je popunjena s četvrtinom kapaciteta.

Krizni stožer Sarajevske županije apelirao je na stanovnike glavnog grada BiH da nastave poštovati propisane mjere te da izbjegavaju putovanja u druga rizična područja unutar države, ali i u susjedne zemlje, kako se epidemija ne bi ponovo razbuktala.

Dvije bosanskohercegovačke županije, sa sjedištem u Mostaru i Širokom Brijegu, zatražile su proglašenje stanje prirodne nesreće u entitetu Federaciji BiH, jer regija Hercegovine sa skoro 70 osoba prednjači po broju novih slučajeva zaraze koronavirusom protekloga vikenda u BiH.

Prema izvještaju Kriznoga stožera Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, tijekom vikenda je otkriveno 68 novozaraženih, dok su četiri osobe preminule. Istodobno, u Županiji zapadnohercegovačkoj jedna je osoba preminula, a otkrivena je jedan novi slučaj zaraze od virusa SARS-CoV-2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!