13:23 / 31.03.2021.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT/M.M./Hina

U BiH gotovo 2000 novozaraženih, najviše od početka epidemije

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Treći val epidemije u Bosni i Hercegovini najrazorniji je do sada. Potvrđena su 1972 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu još od početka epidemije u ožujku prošle godine, a ponovno je zabilježen i velik broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom jer su u protekla 24 sata preminule 72 takve osobe.

Nakon testiranja malo više od 5600 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1286 osoba iz Federacije BiH, 601 u Republici Srpskoj u BiH te kod 85 iz distrikta Brčko.

Najveća žarišta zaraze i dalje su veći gradovi pa je tako u od utorka u Sarajevu bilo više od 500 novozaraženih, u Mostaru 270, a u Banjoj Luci 155.

Zaraza se u BiH nastavlja širiti već četvrti tjedan unatoč strogim mjerama ograničenja. U većem dijelu zemlje zatvoreni su ugostiteljski objekti te ograničen rad uslužnih djelatnosti, a u Federaciji BiH tijekom noći zabranjeno je kretanje. Vlada tog entiteta zatražila je da Vijeće ministara BiH što prije uvede obvezu posjedovanja negativnog PCR testa pri ulasku u zemlju svih stranaca, ali i državljana BiH.

Prema broju smrtnih slučajeva Bosna i Hercegovina na osmom je mjestu u svijetu. 

- Skoro sve domove za starije i nemoćne koji su pod našom ingerencijom uspjeli smo cijepiti prvom turom AstraZenece koju smo dobili. Vrlo brzo očekujemo masovno cijepljenje. Pokušavamo sve pripremiti, kazala je Kristina Bevanda, ravnateljica Doma zdravlja u Mostaru. 

Mostarski Dom zdravlja primio je donaciju zaštitne opreme iz Kine, koja je dobila bitku s pandemijom.

- Razgovarali smo i o mjerama koje Kinezi poduzimaju. Želimo vidjeti njihovo iskustvo u cijepljenju, kako bi se trebali ponašati nakon cijepljenja i što nas očekuje, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara. 

Od početka epidemije prije malo više od godinu dana u BiH je do sada zaraženo gotovo 170 tisuća osoba, što je utvrđeno nakon 780 tisuća provedenih testiranja. Umrlo je 6.525 osoba kod kojih je dijagnisticiran Covid-19, čime se BiH uvrstila među države s najvećom brojem smrtnih slučajeva na stotinu tisuća stanovnika. Prema posljednjim analizama koje provodi američko medicinsko sveučilište John Hopkins, BiH je sada sedma država na svijetu na toj neslavnoj ljestvici, jer bilježi 193,36 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Slovenija na ovoj ljestvici stoji čak i lošije od BiH jer je svrstana na šesto mjesto, sa 194,64 smrtna slučaja na 100 tisuća stanovnika. Hrvatska je pak na 22 mjestu jer bilježi 144,5 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!