15:49 / 16.04.2018.

Autor: D.P./Hina

U BiH komemoracije u povodu 25 godina od masakra u Trusini i Ahmićima

foto: Twitter (@aa_balkans)

foto: Twitter (@aa_balkans)

Foto: - / -

Masakri u Trusini i Ahmićima počinjeni su u vrijeme najžešćih bošnjačko-hrvatskih sukoba vođenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini.
U hercegovačkom selu Trusina te u Ahmićima u središnjoj Bosni odvojenim je komemoracijama obilježena 25. godišnjica ratnih zločina koje su počinili pripadnici Armije BiH odnosno Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Masakri u Trusini i Ahmićima počinjeni su u vrijeme najžešćih bošnjačko-hrvatskih sukoba vođenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini. U Trusini, dvadesetak kilometara od Konjica, pripadnici Armije BiH su 16. travnja 1993. ubili 22 hrvatska civila i zarobljene pripadnike HVO, dok su bojovnici HVO-a u Ahmićima ubili 116 bošnjačkih civila.

U Trusini su članovi obitelji ubijenih i predstavnici udruga koje okupljaju bivše pripadnike HVO-a položili vijence kod križa i spomenika žrtvama, dok je misu predvodio pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar. Na ovoj komemoraciji bila je i nekolicina ratnih veterana iz svih vojski koje su ratovale u BiH, a oni su ondje pristigli na poziv Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu iz Konjica.

Gotovo istodobno pred spomen obilježjem u Ahmićima okupili su se članovi obitelji Bošnjaka koji su ondje ubijeni prije četvrt stoljeća. Nazočan je bio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. U Ahmiće je u ponedjeljak stigao i Bob Stewart, umirovljeni britanski časnik i bivši zapovjednik postrojbe iz sastava tadašnjeg UNPROFOR-a, čiji su pripadnici 16. travnja ušli u to selo nakon masakra.

Na ovogodišnjoj komemoraciji bila je postavljena i izložba fotografija što ih je prije četvrt stoljeća snimio fotograf britanske postrojbe, a koje su potom poslužile i kao dokaz o počinjenim zločinima tijekom suđenja. Stewart je u Ahmićima kazao kako su mu i danas neshvatljivi razmjeri zločina počinjenih 16. travnja 1993. godine. "Još ne mogu shvatiti kako bilo tko može ubijati civile. Jednostavno ne razumijem", rekao je Stewart, čiji su vojnici pružili prvu pomoć preživjelima, a zatim pokopali tijela ubijenih.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!