12:54 / 02.12.2020.

Autor: M.M./Hina

U BiH malo više od 1200 novozaraženih

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je malo više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom te najmanje 45 smrtnih ishoda povezanih s pandemijom.
U Bosni i Hercegovini potvrđeno je malo više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom te najmanje 45 smrtnih ishoda povezanih s pandemijom. Vlasti u dijelovima zemlje tvrde da se stanje postupno poboljšava i da je širenje zaraze ondje pod kontrolom.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ COVID-19 - najnovije informacije  

Od utorka je testirano malo više od 3400 uzoraka. Zaraza je potvrđena kod 869 osoba iz Federacije BiH te kod 349 iz Republike Srpske.

Zbog razmjerno velikog broja smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom BiH je i dalje u vrhu, među europskim država koje imaju najveći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika. U toj su zemlji od izbijanja pandemije u ožujku do sada umrle 2772 osobe oboljele od bolesti COVID-19.

Epidemiološka situacija nije ista u svim dijelovima zemlje, a u nekim sredinama, poput Sarajeva, zadovoljni su trendovima.

- Trendovi su dobri i popravljaju se u odnosu na stanje od prije nekoliko tjedana. Tjedna incidencija je u padu pa je 1. studenog bila 776 (zaraženih) na 100 tisuća stanovnika, a 1. prosinca 448, rekao je novinarima Kemal Beganović, epidemiolog i član kriznog stožera Sarajevske županije.

U drugim dijelovima BiH stanje se, pak, pogoršava. Zbog rasta broja zaraženih i Zapadnohercegovačka županija ovog je tjedna počela primjenjivati mjere ograničavanja kretanja u noćnim satima, kojima su se opirali kada je to prije mjeseca dana naložio krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Uz Zapadnohercegovačku županiju, Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru bilježi najveći rast broja novozaraženih u odnosu na broj stanovnika.

Krizni stožer u Mostaru izvijestio je da je u tom gradu u protekla 24 sata potvrđeno 239 novih slučajeva zaraze, a umrle su tri osobe koje su bile na liječenju u mostarskom Kliničkom centru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!