U BiH od koronavirusa umro prvi liječnik, stanje pod nadzorom

16:17 / 19.04.2020.

Autor: Hina

-

-

Foto: - / -

Područje Hercegovine je među najpogođenijima koronavirusom u BiH. U trima županijama sa sjedištem u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu zaraženo je više od 330 osoba.
Pedesetsedmogodišnji liječnik Doma zdravlja iz Mostara prva je žrtva koronavirusa među zdravstvenim radnicima u Hercegovini, dok zdravstvene vlasti epidemiološku situaciju u entitetu Federaciji BiH drže zadovoljavajućom zbog blagog porasta broja oboljelih.

- Biskup Perić naredio održavanje misa s vjernicima u svim crkvama u Hercegovini
- Više od 100 000 mrtvih u Europi, u SAD-u sve više prosvjeda
- BiH: Umjereni rast broja zaraženih, virus i u jednom Domu umirovljenika

Pokojni liječnik je prvi smrtni ishod u jednoj medicinskoj ustanovi na području Hercegovine, a iz Doma zdravlja u Mostaru, gdje je radio, naveli su tek inicijale.

Mediji navode kako se radi o stomatologu Vladi Miljku kojemu je koronavirus potvrđen 15. travnja. On je preminuo u subotu navečer kod kuće, a u Domu zdravlja nije bio od 18. ožujka, budući da je uprava te ustanove reorganizirala poslove zbog pandemije.

Područje Hercegovine je među najpogođenijima koronavirusom u BiH. U trima županijama sa sjedištem u Mostaru, Širokom Brijegu i Livnu zaraženo je više od 330 osoba. Do sada je preminulo 16 osoba, uglavnom starijih ljudi koji su imali i druge zdravstvene poteškoće.

Vlasti u Federaciji BiH izrazile su u nedjelju zadovoljstvo zbog epidemiološke situacije za koju su rekli da je pod nadzorom, što je rezultat zajedničkih napora zdravstvenih radnika i stanovništva koje se pridržava mjera.

- Zasad imamo zadovoljavajuću situaciju, izbjegli smo najcrnji scenarij. I dalje uspijevamo imati blagi rast oboljelih na području Federacije BiH. To je rezultat mjera i zajedničkog rada zdravstvenog sektora i stanovništva Federacije BiH, rekao je savjetnik za medije ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

U posljednja 24 sata testirana su 603 uzorka, a zabilježeno je tek sedam novih slučajeva oboljenja zaraženih. Ukupno je u BiH do nedjelje bilo zaraženo 1257 osoba, a preminulo je 49.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!