16:32 / 09.02.2021.

Autor: Hina/HRT

U BiH otkriven "britanski soj" koronavirusa

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Novi soj koronavirusa tzv. britanskog tipa otkriven je u BiH, potvrdili su u utorak stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, no epidemiološka situacija u zemlji i dalje se smatra razmjerno stabilnom, a vlasti su najavile i popuštanje nekih od mjera ograničenja koja su trenutačno na snazi.


Profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Teufik Goletić rekao je na konferenciji za novinare kako je, na temelju analize odnosno sekvenciranja 20 uzoraka, u jednom slučaju potvrđen britanski soj koronavirusa oznake B 117.


- Taj tip srećom ipak nema noviju mutaciju koja izaziva i slabiji učinak trenutačno raspoloživog cjepiva, kazao je Goletić.


Njime je bio zaražen strani državljanin koji je turistički boravio u Sarajevu. 


Glavni epidemiolog u Federaciji BiH Sanjin Musa rekao je da nema razloga za paniku jer je širenje mutacija virusa očekivano u sadašnjim okolnostima, a za svaku je zemlju važno uspostaviti program sekvenciranja kako bi se otkrila prisutnost takvih mutacija kod zaraženih osoba.


- To nije nešto neočekivano, virusi ne poznaju granice, kazao je Musa istaknuvši da je ukupna epidemiološka situacija u BiH stabilna, a broj zaraženih održava se na razmjerno niskoj razini.


U utorak je tako potvrđeno 355 novih slučajeva zaraze, a već gotovo dva tjedna dnevni broj novozaraženih manji je od 400.


Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez najavio je da će zbog toga biti ukinute mjere potpune zabrane kontakta s osobama smještenim u domove za starije osobe.


- To je bitno zbog njihova mentalnog zdravlja i zbog obitelji, kazao je Čerkez pojašnjavajući da će domovi sada trebati izraditi planove po kojima će se moći posjećivati korisnike takvih ustanova.

Kazao je da će u sljedeća dva tjedna biti provedene dodatne procjene, čiji je cilj utvrditi je li moguće od proljeća dopustiti povratak publike na nogometne stadione, kako je to zatražio Nogometni savez BiH.


Čerkez je potvrdio da stalni pad broja zaraženih daje razloga za optimizam, no problem je to što u posljednje vrijeme ima sve više slučajeva u kojima se mjere ne poštuju pa je nužna odlučnija reakcija inspekcijskih tijela. 


Mjere za ulazak stranaca, kako je najavio, ostaju kakve su i bile, što znači da za državljane susjednih zemalja, pa tako i Hrvatske, nije potreban negativni PCR test za ulazak u BiH.


U Bosni i Hercegovini svi ugostiteljski objekti i uslužne djelatnosti rade do 22 sata, a na snazi je obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome. U Federaciji BiH tijekom noći na snazi je policijski sat, dok u Republici Srpskoj takvog ograničenja nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!