12:21 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

U BiH ove godine ušlo 13 tisuća migranata, upola manje nego 2019.

Foto: REUTERS/Borja Suarez

Foto: REUTERS/Borja Suarez

Foto: - / REUTERS

U Bosnu i Hercegovinu od početka godine ušlo je malo više od 13 tisuća ilegalnih migranata, što je gotovo upola manje nego 2019., objavilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.
U Bosnu i Hercegovinu od početka godine ušlo je malo više od 13 tisuća ilegalnih migranata, što je gotovo upola manje nego 2019., objavilo je  Ministarstvo sigurnosti BiH.

➡️
Gradonačelnik Bihaća odbija ponovno primiti migrante

Prema podacima koje je prikupila Služba za poslove sa strancima, od početka godine registriran je ulazak 13.683 migranta koji su pritom iskazali namjeru zatražiti azil u BiH, iako to učine samo rijetki među njima, a najveći broj nastoji što prije nastaviti put prema Europskoj uniji.

U usporedbi s pokazateljima iz prethodne godine jasno je da je riječ o znatno manjem priljevu migranata jer ih je tijekom devet mjeseci 2019. u tu zemlju stiglo više od 25 tisuća.

Tijekom listopada u BiH je iz smjera Srbije i Crne Gore ušlo 1207 migranata, što je za 34 posto manje u usporedi s rujnom, kada je registrirano 1837 novopridošlih migranata.

Služba za poslove sa strancima BiH ističe da ona nastavlja provoditi redovite aktivnosti provjera statusa migranata pa je samo u proteklih sedam dana donesena mjera o protjerivanju njih 13 koji su u BiH ušli i u njoj borave protuzakonito.

Istodobno je iz zemlje deportirano 11 migranata za koje su takve mjere donesene prije. Riječ je o državljanima Afganistana, Pakistana i Iraka.
Prema podacima humanitarnih i sigurnosnih agencija, u prihvatnim centrima u BiH trenutačno boravi 6377 migranata.

Ti su centri u okolici Sarajeva te na području Unsko-sanske županije, gdje lokalne vlasti nastoje smanjiti pritisak migrantske krize na naseljena područja. Prije je zatvoren kamp "Bira" u Bihaću, a migranti su premješteni u prihvatilište u selu Lipa, udaljenom dvadesetak kilometara.

Jednaki planovi sada se razrađuju za kamp "Miral" u Velikoj Kladuši, a lokalne vlasti odlučne su provesti najavljene mjere unatoč upozorenjima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da na lokacijama poput Lipe nema pretpostavki za boravak u zimskim uvjetima jer je riječ o šatorskom naselju bez riješene infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!