U BiH popuštaju mjere ograničenja

22.02.2022.

12:41

Autor: HRT/Hina/J.L.

Zgrada Vlade Federacije BiH

Zgrada Vlade Federacije BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Epidemiološka situacija u BiH je dovoljno stabilizirana da se može ići u daljnje popuštanje mjera uvedenih protiv širenja koronavirusa, procijenili su članovi kriznog stožera Federacije BiH, dok neki stručnjaci upozoravaju kako je stanje još uvijek opasno jer je mali postotak cijepljenih.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez potvrdio je lokalnim medijima kako je vladi Federacije BiH upućena preporuka da se ukine obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, osim u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i u javnom prijevozu.

U zatvorenim bi prostorima ubuduće trebalo biti dopušteno okupljanje do 300 osoba, a više od toga moći će ih biti ukoliko bi se provjeravalo jesu li cijepljeni, odnosno preboljeli COVID ili su testirani.

Kina i kazališta moći će popunjavati polovicu kapaciteta svojih sjedala.

Od 20. siječnja dnevni broj novozaraženih u BiH u stalnom je padu i u proteklih je deset dana bio na dnevnoj razini manjoj od tisuću, pa je procjena kako sadašnji val zaraze jenjava, a bolnički se kapaciteti mogu nositi sa sadašnjim brojem težih slučajeva.

I dalje je razmjerno veliki broj umrlih od posljedica zaraze, a od izbijanja pandemije u BiH je registrirano više od 14.000 smrtnih slučajeva koji su s tim povezani.

Zamjenik ravnatelja Kliničkog centra u Banjoj Luci Nenad Stevandić kazao je kako je ipak nužno zadržati oprez, posebice stoga jer je u BiH i dalje cijepljen razmjerno mali broj ljudi, a s tim je suglasan i Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice u Sarajevu.

- Cijepljenje u nekim dijelovima BiH ide tek do 9% stanovništva, kazao je Drljević za "Nezavisne novine" upozoravajući kako samo neki dijelovi BiH imaju veliki broj cijepljenih pa bi onda tome trebalo prilagođavati i mjere ograničenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!