U BiH porast broja zaraženih i hospitaliziranih

11:10 / 07.01.2022.

Autor: Studio4/HRT/E.L.S.

dr. Svjetlana Grčić

dr. Svjetlana Grčić

Foto: HRT / HRT

Skijališta u BiH nemaju stroge epidemiološke mjere, a ondje su brojni Hrvati ovih dana, uživaju na snijegu ali i u druženju, što je dodatna opasnost za širenje zaraze - izvijestio je iz Mostara novinar Miljenko Karačić. 

A brojevi su zabrinjavajući, kaže.

- Od 24. prosinca do danas brojimo 10.500 novozaraženih u BiH, u prosjeku 980 dnevno.

O stanju u susjednoj BiH i koliko je za to zaslužna nova varijanta omikron govorila je i Svjetlana Grčić, voditeljica COVID bolnice u Mostaru.

- Zadnja dva tjedna raste broj zaraženih i hospitaliziranih. Broj zaraženih je rekordan, prije dva dana bilo ih je više od 1500. Imali smo i najliberalnije mjere u Federaciji BiH, slijedilo je više od 300 hospitaliziranih u jednome danu - izjavila je.

U njihovoj je bolnici, kaže, veći broj bolesnika s teškom slikom, ali je manje onih u kritičnom stanju. Prosječna dob oboljelih je oko 70 godina, uglavnom bolesnici s komorbiditetima.

- Nažalost, kod nas je nizak cijepni status, omikron je lakši u prijenosu među ljudima, tu su i dodatne brojne virusne infekcije koje se pridružuju i donose komplikacije. Svakodnevno dolazi i do porasta broja bolesnika druge etiologije. Velik je i broj oboljelih među zdravstvenim radnicima ali uspijevamo se organizirati - naglasila je te istaknula da je jedini izlaz cijepljenje u većem broju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!