11:39 / 31.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

U BiH preminulo 12 zaraženih koronavirusom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Još dvije osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom preminule su u utorak u Banjoj Luci pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini povezanih s pandemijom sada dvanaest.
Još dvije osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom preminule su u utorak u Banjoj Luci pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini povezanih s pandemijom sada dvanaest.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci priopćili su kako su na njihovoj Infektivnoj klinici umrla dvojica muškaraca starije životne dobi za koje je testiranjem potvrđeno da su bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Obojica su bolovali od različitih kroničnih bolesti.

Banja Luka je glavno žarište epidemije prouzročene koronavirusom u BiH i tamo je do sada zaraza potvrđena kod 150 osoba od nešto više od 400 slučajeva zaraze u cijeloj BiH.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pozvao je još jednom u utorak građane da poštuju odluke i upute kriznih stožera.

- Što se više budu poštovale te odluke bit će manje mrtvih, kazao je Radončić, koji je kazao kako je broj mrtvih u zemlji, s obzirom na broj njenih stanovnika, već sada zabrinjavajuće visok.

Istaknuo je kako stoga valja poduzeti oštre mjere protiv svih onih koji krše mjere samoizolacije ili karantene, jer oni na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.

Ministar sigurnosti BiH na čelu je tijela za koordinaciju i spašavanje, koje nema nikakve izvršne, operativne ovlasti jer su one prepuštene kriznim stožerima u entitetima, odnosno županijama u slučaju Federacije BiH.

To u praksi znači kako BiH na državnoj razini nema krizni stožer kakav postoji u svim drugim zemljama, kao ni jedinstvene podatke o zaraženima i umrlima za cijelu zemlju.

Prepirke oko zasjedanja parlamenta Federacije BiH


Zbog odluke županijskih vlasti u Sarajevu o zabrani okupljanja više od 20 osoba otkazana je i sjednica parlamenta Federacije BiH, koja je trebala biti održana u utorak uz mjere opreza odnosno u većoj dvorani uz razmak među zastupnicima.

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Federacije NiH Mirsad Zaimović kazao je kako se pri odluci o otkazivanju sjednice ravnao prema uputama zdravstvenih službi o zabrani okupljanja tijekom pandemije.

To je pak izazvalo žestoke optužbe oporbe, ali i HDZ BiH koji je dio vladajuće koalicije. Njihova je interpretacija kako Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je član i Zaimović, koristi sadašnje stanje da bio uzurpirala vlast i blokirala rad entitetskog parlamenta prenoseći sve ovlasti na entitetsku vladu.

- Dok rudari i radnice na blagajnama rade, parlamentarci ne žele raditi u Skenderiji s razmakom 10 metara. Ali neće moći, uzalud se ugledate na Vučića i druge s istoka, kazao je zastupnik oporbenog SDP BiH Irfan Čengić najavivši kako će njegova stranka inzistirati da se parlament sastaje i djeluje uz mjere opreza koje su nužne.

Slično su zatražili i iz HDZ BiH.

- Zastupnicima treba osigurati rad, uz pridržavanje svih propisanih uvjeta zaštite sukladno aktima Stožera civilne zaštite Federacije BiH, a usvajanjem izmjena poslovnika o online sjednicama bila bi spriječena improvizacija u zakondavstvu Federacije BiH, kao i želje pojedinaca i skupina koji bi suspendirali ustav na 30 dana ili dulje, stoji u reakciji kluba zastupnika HDZ BiH u entitetskom parlamentu.

Gradonačelnik Tuzle Jamin Imamović ponudio je u takvim okolnostima federalnim zastupnicima da, ako im već ne daju održati sjednicu u Sarajevu, ona bude održana u Tuzli.

- U Tuzli se poštuju zakoni i odluke federalne vlade i odluke federalnog stožera civilne zaštite, pa prema tome, takve zabrane koju je smislio stožer Sarajevske županije u Tuzli nema, Imamovićeva je poruka i poziv parlamentarcima.
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!