17:21 / 17.08.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

U BiH troznamenkast broj novozaraženih

U BiH troznamenkaste brojke novozaraženih

U BiH troznamenkaste brojke novozaraženih

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Bosni i Hercegovini u utorak je registrirano 276 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je potvrda širenja zaraze i u toj zemlji koje je počelo 8. kolovoza, kada je prvi put nakon gotovo mjesec i pol zabilježen troznamenkasti dnevni broj zaraženih.

Zdravstveni stručnjaci u toj zemlji upozorili su kako je jasno da i BiH ulazi u četvrti val pandemije prouzročene koronavirusom te da će se broj novozaraženih vjerojatno postupno povećavati iz dana u dan.


Podaci o novozaraženima sada pristižu iz gotovo svih dijelova zemlje, no najveće je žarište Hercegovačko-neretvanska županija, posebice Neum, gdje bilježe iznimno visoku incidenciju, odnosno gotovo 298 slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika.


Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u toj je zemlji trenutačno aktivno malo više od 5700 slučajeva zaraze.


BiH je u proteklim mjesecima značajno kasnila u procjepljivanju stanovništva, a do sada je u tu zemlju dopremljeno nešto više od 2,7 milijuna doza cjepiva pri čemu s po 1,1 milijuna doza dominiraju ona koje proizvode AstraZeneca te kineski Sinopharm.


Prvu dozu cjepiva primilo je 536 tisuća osoba, što je 15,7 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika, dok je objema dozama cijepljeno 327 tisuća građana, što je manje od 10 posto u odnosu na cjelokupno stanovništvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!