U BiH u ponedjeljak 185 novozaraženih, osmero ljudi umrlo

12.10.2020.

14:09

Autor: T.D./Hina

default error photo
U BiH je od izbijanja epidemije u ožujku provedeno malo više od 255.000 testiranja, a zaraza je potvrđena kod oko 30.800 osoba.
U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je prijavljeno novih 185 slučaja zaraze koronavirusom, a osmero zaraženih umrlo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Od nedjelje su provedena testiranja na malo više od 1400 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 82 osobe iz Federacije BiH te 102 iz Republike Srpske, a jedan slučaj je s područja Brčkog.

U Sarajevu je od nedjelje zaraza potvrđena kod 26 osoba. Novih slučajeva bilo je u osam od deset županija, a iznimke su Livanjska te Bosansko-podrinjska županija.

U Banjoj Luci 19 je novozaraženih, a u tom su gradu umrla dvojica zaraženih starijih muškaraca.

Veliki broj novozaraženih bilježi i maleno mjesto Pale pokraj Sarajeva. U općini s tek 22 tisuće stanovnika od nedjelje je prijavljeno 16 novih slučajeva zaraze.
Ministar zdravstva RS-a Alen Šeraić kazao je da to potvrđuje pogoršanje epidemiološke situacije i da je uzrok neodgovorno ponašanje.

- Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, jesu nepoštovanje mjera republičkog stožera za izvanredna stanja, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenom ponašanju, rekao je Šeraić novinarima komentirajući podatke od ponedjeljka.

U BiH je od izbijanja epidemije u ožujku provedeno malo više od 255.000 testiranja, a zaraza je potvrđena kod malo više od 30.800 osoba. Prijavljeno je više od 940 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom virusom SARS-CoV-2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!