U BiH velik interes za 100.000 doza Pfizerova cjepiva

23.09.2021.

14:08

Autor: P.F./Hina

Cjepivo Pfizera

Cjepivo Pfizera

Foto: Marcelo del Pozo / Reuters

U BiH vlada velik interes za dobivanje Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa nakon što je Slovenija toj zemlji namijenila donaciju od 100.000 doza, a ta zemlja danima bilježi razmjerno veliki broj novozaraženih i prednjači po broju umrlih od Covida.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su zabilježena 852 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je u entitetu Federaciji BiH bilo još 420 osoba pozitivno na SARS-CoV-2, a u Republici Srpskoj 396, dok je u Brčko distriktu bilo takvih 36 osoba. U istome razdoblju preminulo je 26 osoba, čiji je fatalni ishod povezan s oboljenjem od Covida. U teškom je stanju i trogodišnje dijete koje je smješteno u bolnici u Tuzli.

Po smrtnosti se BiH na 100.000 stanovnika nalazi na prvome mjestu u Europi. Problem predstavlja razmjerno mali broj cijepljenih koji ne prelazi 35% pučanstva.

Uz općenito postojanje skepse prema cijepljenju, građani BiH preferiraju Pfizer cjepivo pa se obično stvaraju velike gužve u centrima za cijepljenje kada je ono u pitanju.

S odobrenjem je u javnosti dočekana informacija da je slovenska vlada odlučila Bosni i Hercegovini donirati 100.620 doza Pfizerova cjepiva. Prethodno je tijekom lipnja iz Ljubljane u BiH donirano 48.000 doza cjepiva AstraZenece.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!