13:36 / 06.10.2020.

Autor: M.M./Hina

U BiH veliki rast broja umrlih i zaraženih koronavirusom

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon desetak dana u kojima se broj novozaraženih u Sarajevskoj županiji smanjivao, danas je zabilježen nagli rast - 39 novih slučajeva.
Petnaest osoba je umrlo, a 261 je zaražena koronavirusom u posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini, znatno više nego dan prije, objavile su zdravstvene vlasti. 

- Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije   

U ponedjeljak je bilo 143 inficiranih i devetero umrlih od posljedica bolesti COVID-19.

Zaraza je potvrđena kod 198 osoba iz Federacije BiH i 63 iz Republike Srpske. U Federaciji je umrlo 11, a u RS-u četiri osobe, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Nakon desetak dana u kojima se broj novozaraženih u Sarajevskoj županiji smanjivao, danas je zabilježen nagli rast - 39 novih slučajeva.

Velik broj novozaraženih i dalje je u Banjoj Luci, gdje je potvrđeno 18 novih slučajeva.

Voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Oslavzky rekao je kako bi se trebalo više posvetiti učinkovitom otkrivanju kontakata zaraženih osoba jer je to ključ kontroliranja širenja epidemije. Ilustrirao je to stanjem na području Sarajeva.

- Uspješnost (praćenja) je od 60 do 80 posto kada je riječ o kontaktima jedne zaražene osobe, a mi smatramo da to treba proširiti i da postotak treba biti veći jer se jedino tako može kontrolirati širenje virusa, kazao je Olsavszky.

Od početka epidemije u BiH potvrđeno je 28.710 zaraženih i 903 umrlih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!