11:22 / 11.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U BiH više od 900 zaraženih, umrlih 37

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: Armin Durgut/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

U Kliničkom centru u Banjoj Luci potvrdili su da je ondje utvrđena zaraza kod još 11 osoba, pri čemu je testirano malo više od 800 uzoraka.
Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do danas je premašio 900 nakon što je u prethodna 24 sata potvrđeno 16 novih slučajeva zaraze, a broj umrlih povećan je na 37.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

U Kliničkom centru u Banjoj Luci potvrdili su da je ondje utvrđena zaraza kod još 11 osoba, pri čemu je testirano malo više od 800 uzoraka.

Najveći broj novozaraženih upravo je iz tog grada, gdje je potvrđeno 8 novih slučajeva.

Ostali slučajevi zaraze potvrđeni su testiranjima provedenima u laboratoriju u Sarajevu.

Banja Luka je i dalje najveće pojedinačno žarište epidemije u BiH gdje je do sada zaraza potvrđena kod 242 osobe. Slijedi Čitluk sa 77 zaraženih te Mostar u kojemu je zaraza potvrđena kod 50 osoba.

Iz Ministarstva obrane BiH potvrdili su da je virusom SARS-CoV-2 zaraženo i sedam pripadnika oružanih snaga.

Trenutačno su 102 djelatne vojne osobe u samoizolaciji, no iz Ministarstva obrane BiH poručuju kako to ne utječe na angažiranje vojske u pomoći civilnim vlastima radi kontroliranja širenja epidemije.

Vojska je u BiH angažirana uglavnom na osiguravanju logističlke potpore za uspostavu karantenskih naselja uz devet graničnih prijelaza u koje se smještaju osobe koje dolaze u BiH iz inozemstva.

Potpuna zabrana kretanja na snazi je u cijeloj BiH u noćnim satima, no vlasti u Republici Srpskoj uvele su i dodatnu mjeru zabrane napuštanja domova vikendom od petka do nedjelje navečer.

U razdoblju kada je kretanje dopušteno pod prijetnjom kazne naložili su obvezu nošenja zaštitnih maski i rukavica na otvorenom prostoru.

U Federaciji BiH uvedene su mjere zabrane napuštanja prebivališta, no za sada samo na teritoriju Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!