13:23 / 23.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

U BiH zaraza ne jenjava, mjestimice ipak znaci postupnog usporavanja

default error photo

Zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini ne jenjava, no u nekim dijelovima zemlje postoje naznake postupnog usporavanja širenja epidemije pa se zdravstveni stručnjaci oprezno nadaju kako će mjere ograničenja koje su na snazi uskoro dati vidljive rezultate.

Nakon testiranja nešto više od 5200 uzoraka u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 1719 osoba, a 67 ranije zaraženih od jučer je umrlo. Broj umrlih s dijagnozom Covida-19 sada je veći od šest tisuća. Iako Sarajevo i dalje prednjači po dnevnom broju novozaraženih, po prvi put je u trećem valu epidemije danas on bio manji od broja oporavljenih pa zdravstveni stručnjaci oprezno sugeriraju kako bi to mogla biti naznaka postupnog smirivanja epidemiološke situacije.

- Novozaraženih 496, broj oporavljenih 543. Nadamo se da će nastaviti, poručio je ravnatelj sarajevske hitne pomoći Adem Zalihić.

U Sarajevu, kao i u još četiri od pet županija u Fedraciji BiH, od proteklog su vikenda na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata te noćni policijski sat, a slična ograničenja od jučer su na snazi i u Republici Srpskoj. Prema konsolidiranim podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutačno je u toj zemlji aktivno nešto više od 23 tisuće slučajeva zaraze, a od izbijanja epidemije prije godinu dana zaraza koronavirusom je potvrđena kod nešto više od 154 tisuće osoba.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 6005 osoba, što prema ovotjednim analizama američkog sveučilišta John Hopkins u slučaju BiH, koja nema više od 3,5 milijuna stanovnika, znači stopu smrtnosti od 3,8 posto.

Hrvatska prema ovim pokazateljima sada ima stopu smrtnosti od 2,2 posto povezanu s dijagnozom COVID-19.

Na vrhu ljestvice koja pokazuje udio smrtnih slučajeva diljem svijeta je Meksiko sa stopom od devet posto, a na dnu su Sinagapur, Burundi, Katar i Mongolija, koji bilježe smrtnost manju od 0,2 posto.

Kaznena prijava protiv države zbog izostanka cjepiva

Zbog razmjerno velikog broja smrtnih slučajeva u BiH umirovljeni sarajevski liječnik-epidemiolog Bakir Nakaš podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv visokih dužnosnika države i Federacije BiH, a posebice zbog činjenice da do sada nisu poduzeli mjere kako bi se nabavilo cjepivo protiv koronavirusa.

- To ima za posljedicu nekontrolirano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini, stoji u prijavi koju je Nakaš podnio protiv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije, ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Nakaš tvrdi kako je jasno da su ministrica civilnih poslova BiH i ministar zdravstva Federacije BiH osobno odgovorni za stanje u zdravstvu, a to svakako znači i za nabavku cjepiva.

- Sasvim je izvjesno da postoji njihova osobna odgovornost, kazao je Nakaš, koji je prije umirovljenja bio ravnatelj sarajevske Opće bolnice.

Prvih 23 tisuće doza cjepiva čiji je proizvođač Pfizer u BiH bi trebalo biti dopremljeno tek ovog tjedna, no nema potvrde kako će se realizirati najava federalnog premijera Novalića da će stići i prvih 100 tisuća doza ruskog cjepiva.

Sputnjik V u većim količinama nabavile su pak vlasti RS gdje je počelo procjepljivanje osoba starijih od 65 godina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!