12:55 / 17.08.2020.

Autor: M.M./Hina

U BiH znatno manji dnevni broj novozaraženih

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Bosni i Hercegovini danas je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s proteklim tjednima.
U Bosni i Hercegovini danas je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom u usporedbi s proteklim tjednima, a laboratorij Kliničkog cetra u Sarajevu u kojemu je bilo najveće žarište nije potvrdio niti jednog novooboljelog.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije  

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata zabilježena su ukupno 102 nova slučaja zaraze. U Federaciji BiH testirano je 1050 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitvno na koronavirus. Potvrđeno je kako je u tom entitetu od nedjelje umrlo pet zaraženih osoba od kojih su dvije preminule u Mostaru u kojemu je zabilježeno 34 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Zbog povećanog broja zaraženih osoba u Hercegovini su uvedene dodatne mjere predostrožnosti i restrikcije održavanja svadbi i drugih slavlja na kojima se okuplja veći broj ljudi kako bi se izbjeglo širenje kororanvirusa.

U Republici Srpskoj testirali su 563 uzorka, a njih 44 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2. u Tom su entitetu od nedjelje prijavljena i dva smrtna slučaja povezana sa zarazom.

Od sredine prošlog tjedna gotovo je prepolovljen dnevni broj novih slučajeva zaraze u BiH koji je do tada bio redovito veći od 300, a u nekim danima je bio i veći od 400.

Najveće žarište zaraze bilo je Sarajevo, a ravnateljica županijskog zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav ocijenila je ohrabrujućim činjenicu da se taj trend sada mijenja jer je od 14. do 16. kolovoza potvrđeno samo 12 novih slučajeva.

Stotine novozaraženih u Sarajevskoj županiji svakog dana u protekla dva tjedna zdravstvene vlasti su povezale s obilježavanjem Kurban-bajrama potkraj srpnja jer su tada uobičajena veća okupljanja rodbine i prijatelja.
Inkubacijsko dvotjedno razdoblje u kojemu se virus koji je tada kružio mogao proširiti sada je isteklo pa je pretpostavka kako je sada manja mogućnost da se pojavi veliki broj novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!