U Bijeloj kući otkriveni portreti Baracka i Michelle Obama

07.09.2022.

21:35

Autor: Hina/HRT

Portreti Baracka i Michelle Obama

Portreti Baracka i Michelle Obama

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Bivši američki predsjednik Barack Obama i supruga Michelle vratili su se u srijedu u Bijelu kuću nakon više od pet godina u povodu otkrivanja njihovih službenih portreta.

Autor portreta bivšeg demokratskog predsjednika je Robert McCurdy, dok je portret bivše prve dame djelo Sharon Sprung.

- Malo je ljudi koje poznajem koji su pošteniji, pristojniji i hrabriji od Baracka Obame, rekao je predsjednik Joe Biden na svečanom otkrivanju portreta.

- Ništa me nije moglo bolje pripremiti za mandat predsjednika Sjedinjenih Država od toga što sam bio uz tebe osam godina, dodao je.

- Kada buduće generacije budu hodale ovim hodnicima i gledale ove portrete, nadam se da će imati jasnu sliku tko smo bili Michelle i ja. Nadam se da će bolje razumjeti važnost naše pobjede na izborima, rekao je Barack Obama.

- Gledamo portret djeteta dviju rasa neobična imena i portret kćeri operatera na crpki i kućanice. Činjenica da Barak i ja možemo završiti na slici na zidu najpoznatije adrese na svijetu, važna je za svako dijete. Neka znaju da to mogu i oni, rekla je Michelle Obama.

video thumb

Bijela kuća je puna velikih, formalnih portreta bivših predsjednika i njihovih supruga.

Bivši predsjednik obično se vrati u Bijelu kuću na otkrivanje svojeg portreta za mandata svojeg nasljednika, no administracija republikanskog predsjednika Donalda Trumpa nije priredila ceremoniju za bračni par Obama.

Biden je u vrijeme Obame bio potpredsjednik SAD-a i zajedno sa suprugom Jill bio je blizak Baracku i Michelle Obami.

Obama se dosad samo jednom vratio u Bijelu kuću otkad je napustio dužnost i to u travnju kada se pridružio Bidenu na događaju vezanom uz zakon o zdravstvenom osgiuranju, tzv. 'Obamacare'. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!