13:05 / 10.08.2020.

Autor: I.D./Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

U Bjelorusiji nasilni prosvjedi zbog izbora

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Foto: - / REUTERS

Aktivisti za ljudska prava kažu da je u prosvjedima najmanje jedna osoba ubijena, deseci su ozlijeđeni, a 120 je uhićeno.
Najmanje je jedna osoba ubijena i deseci su ozlijeđeni dok je bjeloruska policija u velikim gradovima nasilno gušila prosvjede zbog izbora na kojima, prema prvim rezultatima, dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvaja šesti uzastopni mandat.

U nasilju su ugušeni prosvjedi na izborni dan u bivšoj sovjetskoj republici kojom od 1994. čvrstom rukom vlada Aleksandar Lukašenko.

- Budete li djelovali protiv naše zemlje, pokušate li je uvući u kaos i destabilizirati je, stići će vam moj odgovor, izjavio je Lukašenko.

U pobjedu nije sumnjao, ali je na ulice Minska poslao policiju i vojsku. Bunt je u zemlji sve veći zbog stanja u gospodarstvu, kršenja ljudskih prava i pristupa pandemiji izazvanoj koronavirusom.

U Minsku i drugim bjeloruskim gradovima ljudi su tražili da Lukašenko ode s vlasti. Aktivisti za ljudska prava kažu da je u prosvjedima najmanje jedna osoba ubijena, deseci su ozlijeđeni, a 120 je uhićeno.

Glavna Lukašenkova protivnica bila je Svetlana Tihanovska. 37-godišnja bivša učiteljica engleskog ušla je u izbornu utrku nakon što je njezin suprug, antivladin bloger koji se namjeravao kandidirati za predsjednika, završio u zatvoru. Njezina kampanja imala je odjeka, ali prema bjeloruskom državnom izbornom povjerenstvu dobila je malo manje od 10 posto glasova birača.

- Pobijedili smo jer smo prevladali strah, nezainteresiranost i ravnodušnost, rekla je Tihanovska.

Ne priznaje službene rezultate prema kojima je za Lukašenka glasovalo oko 80 posto birača. Dobio je i šesti uzastopni predsjednički mandat.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!